Švédskeho diplomata Wallenberga oficiálne vyhlásili za mŕtveho

NETKY.SK • 31 Október 2016, 17:28 • 2 min
Švédskeho diplomata Wallenberga oficiálne vyhlásili za mŕtveho

ŠTOKHOLM - Oficiálne vyhlásenie švédskeho diplomata Raoula Wallenberga, ktorý počas svojho pôsobenia v Maďarsku v období druhej svetovej vojny zachránil tisíce tamojších Židov pred deportáciami a ktorý je už viac ako 71 rokov nezvestný, potvrdili dnes príslušné švédske úrady.

slovakia

left justify in out

Už na jar prišli zo škandinávskej krajiny informácie, že správca Wallenbergovej pozostalosti požiadal o vyhlásenie diplomata za mŕtveho. Wallenberga zavliekli po skončení druhej svetovej vojny z Maďarska do bývalého Sovietskeho zväzu, kde zomrel zrejme v niektorom z väzenských zariadení za doteraz neobjasnených okolností.

 

Potomka jednej z najvplyvnejších a najbohatších švédskych rodín si pripomínajú tak v jeho rodnej krajine (jeho pamätným dňom je 27. august), ako aj v Maďarsku a viacerých ďalších krajinách; v USA mu napríklad udelili čestné občianstvo.

 

Wallenbergovi príbuzní požiadali ruskú stranu o poskytnutie protokolu z výsluchu niekdajšieho ministra pre národnú bezpečnosť ZSSR Viktora Abakumova. Informovala o tom v septembri koordinátorka švédskeho grémia pre skúmanie okolností Wallenbergovej smrti Susanne Bergerová.

 

Z pamätí šéfa sovietskej KGB v rokoch 1954-58 Ivana Serova, ktoré sa nedávno dostali na verejnosť, totiž vyplýva, že Abakumov sa ešte pred svojou popravou v roku 1954 vyjadril, že príslušníci bezpečnostných zložiek zavraždili uväzneného Wallenberga na príkaz vtedajšieho sovietskeho lídra Josifa Stalina a šéfa sovietskej diplomacie Viačeslava Molotova. "Nemám pochybnosti o tom, že Wallenberga popravili v roku 1947," napísal Serov v nedávno objavených pamätiach, pričom však neobjasnil príčinu tohto postupu.

 

Od konca druhej svetovej vojny je osud Wallenberga záhadou, ktorá viedla k mnohým tézam, špekuláciám a opodstatneným i menej opodstatneným úvahám.

 

Sovieti tohto švédskeho diplomata zadržali v roku 1945 v Budapešti a o jeho zavlečení do bývalého ZSSR už istý čas nejestvujú pochybnosti. Tam sa však jeho stopa stráca, čo dalo priestor mnohým špekuláciám a rôznym fámam. Napokon ruské úrady pripustili, že Wallenebrg zomrel v sovietskom väzení v roku 1947, až donedávna sa však nehovorilo o jeho násilnej, ale prirodzenej smrti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies