Švédska vláda musí zaplatiť odškodné za register Rómov, automaticky ich zaradila k zločincom

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 16:26 • 2 min
Švédska vláda musí zaplatiť odškodné za register Rómov, automaticky ich zaradila k zločincom

ŠTOKHOLM - Švédsky súd priznal dnes odškodné jedenástim Rómom, ktorí zažalovali vládu za to, že boli zahrnutí do policajnej databázy na základe svojej etnickej príslušnosti. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Žaloba súvisí s odhaleniami švédskej tlače z roku 2013, podľa ktorých polícia v okrese Skane v južnom Švédsku zhromažďovala údaje o tisíckach ľudí rómskeho pôvodu. Mnohí z nich pritom vôbec neboli podozriví z trestnej činnosti.

 

Polícia odmieta obvinenia, že databázu, v ktorej je zhruba 5000 osôb, zostavovala na základe etnickej príslušnosti. Priznala však, že sa do nej omylom dostali aj vzdialení príbuzní podozrivých.

Štokholmský okresný súd dnes napokon dospel k názoru, že 11 sťažovateľov sa do databázy dostalo výhradne na základe etnickej príslušnosti, a nie kvôli podozreniam z trestnej činnosti.

 

Podľa sudkyne Leny Egelinovej je táto skutočnosť "obzvlášť urážlivá" s ohľadom na perzekúciu, ktorej Rómovia nezriedka čelili v minulosti. Každému z 11 Rómov vrátane troch neplnoletých preto priznala odškodné vo výške 30.000 švédskych korún (3200 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona