Švédska vláda chce zistiť, čo už iní vedia. Prečo vzrástol počet znásilnení v krajine

NETKY.SK • 14 Január 2018, 14:59 • 2 min
Švédska vláda chce zistiť, čo už iní vedia. Prečo vzrástol počet znásilnení v krajine

Švédska vláda nariadila Národnej rade pre prevenciu kriminality (Brå) zistiť, prečo sa počty nahlásených znásilnení v krajine zvyšujú, píše Local. Agentúra má zistiť, či sa nárast vzťahuje k špecifickému sexuálnemu trestnému činu, špecifickej situácii, či špecifickej skupine páchateľov.

slovakia

left justify in out

Niektorí tvrdia, že dôvodom je spôsob, akým sú sexuálne zločiny vo Švédsku hlásené a väčšia publicita zločinov, ktorá vedie k ich častejšiemu hláseniu. Podľa všetkého to však nie je jediné vysvetlenie. Brå okrem policajných štatistík prevádzala aj prieskumy medzi obyvateľmi, aby získala komplexnejší obraz. Prieskum zverejnený v novembri 2017 ukazuje, že percento obyvateľov zasiahnutých nejakou formou útoku je najvyššie od čias, keď sa to začalo evidovať, teda od roku 2006.

 

Najväčší nárast zaznamenali práve sexuálne trestné činy, kde počet obetí medzi obyvateľmi stúpol z 0,8 percenta na 2,4 percenta. A medzi ženami je toto číslo ešte väčšie - 4,1 percenta žien bolo obeťou nejakého sexuálneho útoku, čiže exhibicionizmu či priameho znásilnenia, píše server Stredoevropan.cz.

 

Agentúra má teraz problematiku prekúmať do najmenších detailov. Tým bude aj zistenie etnicity páchateľov. Dá sa však predpokladať, že toto zistenie zostane pred verejnosťou utajené, pretože švédska vláda informácie o páchateľoch trestných činov podľa etnika nezverejňuje. Jednému  novinárovi sa to však podarilo obísť.

 

Nezávislý novinár Joakim P. Jonasson vypracoval medzi rokmi 2012 a 2017 nezávislú štúdiu všetkých sexuálnych činov, ktoré sa dostali pred súd a existuje k nim rozsudok. Podarilo sa mu zhromaždiť viac než 4000 prípadov z tohto obdobia, keď okrem dvoch súdov získal údaje z celého Švédska.


Švédske právo rozlišuje medzi bežným sexuálnym násilím, čo je obťažovanie, obchytkávanie a podobne a hrubým znásilnením. V tom poslednom je podiel cudzincov vysoký - 84 percent všetkých znásilnení ide na ich vrub. Najpočetnejšou skupinou násilníkov sú Afgánci, Iračania a Somálci. Rodení Švédi, teda ľudia s oboma švédskymi rodičmi, sa na znásilneniach v krajine, kde tvoria väčšinu, podieľajú 16 percentami.

 

V prípadoch skupinového znásilnenia tvoria rodení Švédi len 6,7 percenta, zvyšok majú na svedomí cudzinci. Rastú tiež sexuálne útoky proti mužom, v 85 percentách ich majú na svedomí Afgánci.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies