Švédska prokuratúra žiada o výsluch Juliana Assangea v Londýne

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 11:08 • 2 min
Švédska prokuratúra žiada o výsluch Juliana Assangea v Londýne

ŠTOKHOLM - Švédska prokuratúra dnes oznámila, že požiadala o povolenie na výsluch zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea v Londýne, kde je už takmer tri roky v politickom azyle na ekvádorskom veľvyslanectve. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra chce takisto vykonať test DNA. Assange sa ukrýva pred vydaním svojej osoby britskými úradmi do Švédska, kde ho obvinili zo spáchania sexuálneho útoku a znásilnenia, čo však on popiera.

 

Assange, ktorý je Austrálčan, sa podľa vlastných vyjadrení obáva ďalšej extradície zo Švédska do USA, kde by mu hrozil súdny proces ohľadom jedného z najväčších únikov tajných informácií v dejinách Spojených štátov, uskutočnený prostredníctvom WikiLeaks.

 

Assangeov švédsky právnik Per Samuelson požiadavku prokuratúry privítal, upozornil však, že proces si vyžiada určitý čas. "Vnímame to ako veľké víťazstvo. To, čo sme požadovali, sa postupne stáva realitou," povedal Samuelson pre Reuters.

 

V prípade odchodu z ambasády by Assangea zatkli, pretože po pôvodnom zadržaní v Británii v decembri 2010 porušil podmienky prepustenia na kauciu.

 

Britská polícia podľa nedávnej informácie prehodnocuje monitoring ekvádorskej ambasády, pretože jej tamojšie nepretržité hliadkovanie je náročné tak personálne, ako aj finančne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies