Švédska prokurátorka prišla vypočuť Assangea na ekvádorskú ambasádu

NETKY.SK • 14 November 2016, 13:50 • 2 min
Švédska prokurátorka prišla vypočuť Assangea na ekvádorskú ambasádu

LONDÝN - Švédska prokurátorka prišla dnes na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, aby tam vypočula zakladateľa internetovej platformy WikiLeaks Juliana Assangea. Výsluch sa má týkať obvinení zo znásilnenia, ktorého sa mal Assange dopustiť vo Švédsku.

slovakia

left justify in out

Hlavná švédska prokurátorka Ingrid Isgrenová dorazila na ambasádu dnes krotko pred 11.00 h SEČ. Samotný výsluch by mal viesť ekvádorský prokurátor, informovala agentúra Reuters.

 

Ekvádor už pred niekoľkými mesiacmi súhlasil s tým, aby výsluch prebehol v priestoroch jeho ambasády v Londýne, kde sa Assange ukrýva už štyri roky pred hroziacim vydaním do Švédska.

Assangeovo vypočúvanie by podľa agentúry DPA malo skončiť v utorok alebo v stredu; švédska ani ekvádorská strana sa k jeho priebehu nemienia vyjadrovať.

 

Švédske úrady stíhajú Austrálčana Assangea vo veci znásilnenia a ďalšieho menej závažného sexuálneho deliktu, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010. On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejneniu tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona