Švédska polícia zatkla 14 osôb podozrivých z nezákonného prevážania migrantov

NETKY.SK • 8 September 2015, 18:10 • 2 min
Švédska polícia zatkla 14 osôb podozrivých z nezákonného prevážania migrantov

MALMÖ - Švédska polícia zatkla 14 ľudí podozrivých z nezákonného prevážania migrantov z Dánska v rozpore s európskym azylovým systémom, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca polície Lars Forstell spresnil, že zatknuté osoby sú podozrivé z ilegálneho prevozu migrantov cez Öresundský most ponad Sundský prieliv (Öresund) z dánskej metropoly Kodaň do švédskeho mesta Malmö.

 

Polícia nateraz neuviedla, či ide o členov organizovaného pašeráckeho zoskupenia alebo jednotlivcov, ktorí sa na vlastnú päsť rozhodli pomôcť osobám prichádzajúcim do Švédska z humanitárnych dôvodov.

 

Most cez Öresund sa stal ďalším tranzitným miestom pre utečencov v čase, keď ich tisíce prichádzajú do Európy a pokúšajú sa dostať do cieľových krajín. Na základe zákonov platných v rámci Európskej únie by totiž mali utečenci požiadať o azyl v prvej krajine, na ktorej územie vstúpia po prekročení hraníc s úniou, a nie cestovať z jedného štátu do druhého.

 

Na hlavnú stanicu v Malmö pricestovali cez most z Kodane vo vlakoch, autobusmi alebo v autách už desiatky migrantov. Jedným z Dánov, ktorí sa migrantom rozhodli pomôcť, je aj 35-ročný učiteľ Anders Holsteng. Nechal u seba prespať niekoľko utečencov a potom ich previezol do Malmö. "Som presvedčený, že je mojou povinnosťou pomáhať ľuďom na úteku," povedal.

 

Dánska polícia v tejto súvislosti vyzvala občanov, aby migrantom pomáhali vo forme potravín alebo oblečenia a neukrývali ich vo svojich domoch protizákonne ani neprevážali cez hranice.

 

Od uplynulého týždňa požiadalo v Malmö podľa švédskeho Migračného úradu o azyl približne 700 ľudí. Škandinávska krajina sa považuje za jednu z najotvorenejších pri prijímaní utečencov, vlani ju v počte prijatých žiadateľov o azyl predstihlo v rámci krajín EÚ iba Nemecko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies