Švédska polícia zadržala ďalšieho podozrivého v súvislosti s útokom v Štokholme

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 14:45 • 2 min
Švédska polícia zadržala ďalšieho podozrivého v súvislosti s útokom v Štokholme

ŠTOKHOLM - Švédska polícia zadržala druhého podozrivého v spojitosti s nedávnym smrteľným útokom v Štokholme, pri ktorom páchateľ kamiónom vrazil do ľudí na pešej zóne. Podozrivého, ktorého meno polícia bezprostredne nezverejnila, zatkli v nedeľu na príkaz prokuratúry.

slovakia

left justify in out

Incident zo 7. apríla si vyžiadal štyroch mŕtvych a 15 zranených. Útočník, uzbecký žiadateľ o azyl, ktorého polícia identifikovala ako Rachmata Akilova, sa už nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Podľa vyhlásenia polície k zadržaniu druhej podozrivej osoby došlo po previerke nespresnených materiálov získaných po útoku.

Akilov (39) podľa vyšetrovateľov sympatizoval s extrémistickými skupinami. V roku 2015 sa pokúsil dostať do Sýrie, kde sa chcel pridať k džihádistickej skupine Islamský štát (IS). Po útoku plánuje švédska vláda v zrýchlenom konaní sprísniť protiteroristickú legislatívu.

Zákaz členstva v skupinách označených za teroristické organizácie je kontroverznou otázkou vo Švédsku, kde niektorí experti argumentujú, že by išlo o porušenie práva na slobodu združovania chránenú ústavou. Dosiaľ je vo Švédsku zakázané len bojovať v radoch teroristických skupín a financovať teroristické organizácie, nie však k nim patriť.

Polícia motív útočníka zatiaľ neoznámila a k zodpovednosti zaň sa neprihlásila žiadna skupina. Akilovova žiadosť o trvalý pobyt vo Švédsku bol zamietnutý minulý rok.

Štokholmský útok bol štvrtým svojho druhu v Európe za ostatných 12 mesiacov - po tom, ako bolo proti davom civilistom použité vozidlo v Londýne, Berlíne a v Nice.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona