Švédska polícia čelí kritike pre zoznam Rómov

NETKY.SK • 23 September 2013, 19:55 • 2 min
Švédska polícia čelí kritike pre zoznam Rómov

ŠTOKHOLM - Švédska polícia čelí ostrej kritike pre zostavenie tajnej, nezákonnej databázy viac ako 4000 Rómov vrátane detí. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V krajine, ktorá je známa vysokou úrovňou ľudských práv, etnickej rovnosti a striktným dodržiavaním zákona, vyjadrili politici zdesenie nad existenciou zoznamu. Polícia jeho existenciu potvrdila v celoštátnom denníku. Predseda parlamentného výboru pre spravodlivosť Morgan Johansson označil zoznam za "nelegálny". Ako dodal, švédska ústava zakazuje registráciu ľudí na základe ich etnicity.

Najvyšší policajný predstaviteľ Bengt Svenson požiadal o spoločné stretnutie s oblastnými policajnými náčelníkmi, ktoré by sa malo konať v stredu. Nie je jasné, prečo bol zoznam členov rómskej komunity zostavený. Podľa dostupných informácií vznikol v policajnom okrsku Skane na juhu krajiny, ale bol dostupný policajtom v celej krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies