Švédska ministerka požaduje preveriť usmrtenie Palestínčanov izraelskými silami

NETKY.SK • 12 Január 2016, 19:08 • 2 min
Švédska ministerka požaduje preveriť usmrtenie Palestínčanov izraelskými silami

ŠTOKHOLM - Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová vyzvala dnes na začatie vyšetrovania prípadov, keď izraelské sily v rámci najnovšej vlny násilia v tejto krajine usmrtili Palestínčanov, aby bolo možné určiť, či nedošlo k tzv. mimosúdnym popravám.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na švédske médiá.

 

Zo strany Wallströmovej ide o ďalšie zo série vyjadrení vyvolávajúcich nevôľu v Izraeli, ktorého vzťahy so Švédskom upadajú, odkedy táto škandinávska krajina uznala palestínsku štátnosť. Stalo sa tak krátko po nástupe vlády švédskych sociálnych demokratov v októbri 2014. Wallströmová prehĺbila tieto nezhody minulý rok, keď označila trápenie Palestínčanov za jeden z faktorov radikalizácie moslimov.

 

"Je zásadne dôležité, aby sa dôkladne a dôveryhodne vyšetrovali tieto úmrtia a mohla sa tak vyjasniť a vyvodiť možná zodpovednosť," povedala Wallströmová podľa tlačovej agentúry TT počas vystúpenia v parlamentnej rozprave. Ľudskoprávne skupiny predtým obvinili Izrael, že pri potláčaní terajšej vlny násilia používa neprimeranú silu, pripomína Reuters. Európska únia, USA i OSN zase vyhlásili, že hoci uznávajú právo Izraela na sebaobranu, považujú za potrebné zachovať zdržanlivosť, aby sa násilie ďalej nestupňovalo.

 

Takmer každodenné prípady v Izraeli, keď Palestínčania zaútočia nožom, autom alebo strelnou zbraňou, si od začiatku októbra vyžiadali životy 24 Izraelčanov a jedného občana USA. Izraelské sily alebo ozbrojení civilisti odvtedy usmrtili najmenej 142 Palestínčanov, z ktorých 90 tamojšie úrady označili za útočníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies