Švédska kráľovská akadémia po 27 rokoch odsúdila fatvu na Salmana Rushdieho

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 14:48 • 2 min
Švédska kráľovská akadémia po 27 rokoch odsúdila fatvu na Salmana Rushdieho

ŠTOKHOLM - Švédska kráľovská akadémia, zodpovedajúca za výber laureátov Nobelovej ceny za literatúru, odsúdila dnes fatvu voči britskému spisovateľovi Salmanovi Rushdiemu, ktorú na neho uvalil Irán. Stalo sa tak 27 rokov od jej vyhlásenia, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zo švédskej akadémie odišli v roku 1989 dvaja jej členovia po tom, ako združenie odmietlo odsúdiť fatvu bývalého iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Rúholláha Chomejního na Rushdieho za jeho knihu Satanské verše. Akadémia - odvolávajúc sa na kódex apolitickosti - v tom čase vydala iba vyhlásenie na obranu slobody prejavu, nie však výslovné stanovisko na podporu tohto spisovateľa.


Akadémia dnes na svojej internetovej stránke zverejnila vyhlásenie, v ktorom prvýkrát odsudzuje fatvu, ako aj finančnú odmenu vyhlásenú za Rushdieho smrť, ktoré obe označila za "flagrantné porušenie medzinárodného práva".


"Skutočnosť, že trest smrti bol vydaný ako trest za literárne dielo, tiež znamená vážne ohrozenie slobody prejavu," uvádza sa v stanovisku akadémie, ktorá zároveň zdôraznila, že literatúra musí byť oslobodená od politickej kontroly. Akademici vo vyhlásení ďalej citujú informácie iránskych médií, podľa ktorých sa odmena za Rushdieho hlavu zvýšila na 600.000 dolárov (v prepočte zhruba 537.000 eur).


Úradujúci tajomník akadémie Tomas Riad prehodnotenie stanoviska zdôvodnil normalizačným procesom medzi Iránom a Západom, ako aj zvýšením odmeny. "Otázka vyvstala v akadémii a my sme sa rozhodli (vydať vyhlásenie)," povedal Riad. "Nešlo o kontroverzné rozhodnutie," dodal. Rushdieho označil za "symbol slobody prejavu, hoci ním nie je dobrovoľne".


Indicko-britský spisovateľ Salman Rushdie vydal Satanské verše v roku 1988. Román popisuje premenu dvoch cestujúcich, ktorí zázrakom prežili výbuch uneseného lietadla nad kanálom La Manche.


Bollywoodsky herec Džibríl Farišta sa začne podobať na archanjela Gabriela a dabingový herec Saládín Čamča pripomína Diabla. Džibríl Farišta si zvyká na život v súčasnom Anglicku, ale v jeho snoch vystupuje okrem iných aj prorok Mohamed. Práve pasáže z jeho života sú oficiálnym dôvodom, prečo majú moslimovia zakázané čítať túto knihu. Prorok sa totiž podľa Koránu nesmie objavovať v umeleckých dielach.


Celá kniha je údajne zámerným výsmechom islamu: prorok Mohamed v nej vystupuje pod menom Mahound, ako o ňom zvykli hovoriť križiaci. V skomolenom mene sa navyše skrýva aj anglické slovo "hound" - v preklade lovecký pes.


Bývalý iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní kvôli Satanským veršom vydal na Rushdieho fatvu. Tá sa vzťahuje na každého, kto sa podieľal na vydaní knihy. Radikálni islamisti tak v roku 1991 zavraždili prekladateľa do japončiny. Terčom útoku bol aj taliansky prekladateľ a vydavateľ z Nórska. V Turecku zasa dav fanatikov podpálil hotel, v ktorom býval prekladateľ Rushdieho knihy - pri tragédii zomrelo 37 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona