Švédska elektráreň bude spaľovať oblečenie H&M namiesto uhlia

NETKY.SK • 4 December 2017, 18:35 • 2 min
Švédska elektráreň bude spaľovať oblečenie H&M namiesto uhlia

VÄSTERAS - V snahe prejsť na alternatívne palivo, jedna elektráreň vo Švédskom meste Västeras bude spaľovať vyradené odevy od reťazca H&M namiesto uhlia.

slovakia

left justify in out

Tepláreň a elektráreň vo Västerase, meste severozápadne od Štokholmu, konvertuje svoj tradičný uhoľný systém v úsilí stať sa do roku 2020 teplárňou a elektrárňou bez fosílnych palív, uviedol Bloomberg. Za týmto účelom zariadenie bude spaľovať odpadky, recyklované drevo a oblečenie, ktoré spoločnosť H&M nedokáže predať.

 

"Pre nás je to horiaci materiál," povedal Jens Neren, hlavný dodávateľ pohonných hmôt v spoločnosti Malarenergi AB, ktorá vlastní a prevádzkuje závod. "Naším cieľom je používať len obnoviteľné a recyklované palivá." 

 

Zariadenie Västeras súhlasilo so svojím susedom, mestom Eskilstuna, aby vypálilo všetky svoje odpadky - z ktorých niektoré pochádzajú zo skladov H&M. "Spoločnosť H&M nespaľuje žiadne oblečenie, ktoré je bezpečné používať," povedala švédská komunikačná šéfka H&M Johanna Dahlová pre agentúru Bloomberg. "Je však našou právnou povinnosťou dbať na zničenie oblečenia, ktoré obsahujú plesne alebo nespĺňajú prísne obmedzenia chemických látok."

 

Asi 15 ton oblečenia H&M aby pomohlo dodať energiu do 150-tisíc domácností. Takmer všetky staré rastliny vo Švédsku boli premenené na biopalivá namiesto uhlia a má energetický systém takmer úplne bez emisií, ktorý pracuje na jadrovej, veternej a vodnej energii.

 

Konečná dodávka uhlia do závodu bola dodaná v utorok na pohon dvoch zostávajúcich generátorov fosílnych palív až do konca desaťročia, kedy ich nahradí nový kotol na spaľovanie dreva.

 

Celý svet by si mal brať príklad od Švédska, ktoré recykluje odpad natoľko, že už skoro žiaden nemá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona