Švédska centrálna banka nečakane znížila kľúčový úrok na -0,1 %

NETKY.SK • 12 Február 2015, 10:40 • 2 min
Švédska centrálna banka nečakane znížila kľúčový úrok na -0,1 %

ŠTOKHOLM - Švédska centrálna banka nečakane znížila svoj kľúčový úrok do negatívneho pásma. Okrem toho rozhodla o nákupe vládnych dlhopisov. Tieto opatrenia majú podporiť rast spotrebiteľských cien, aby sa jeho tempo priblížilo k inflačnému cieľu banky. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

slovakia

left justify in out

Výkonná rada Riksbank rozhodla znížiť kľúčovú repo sadzbu o 0,10 percentuálneho bodu na -0,10 %. Banka okrem toho nakúpi vládne dlhopisy so splatnosťou 1 až 5 rokov celkovo za 10 miliárd SEK (1,06 miliardy eur).

 

"Tieto opatrenia a pripravenosť prijať ďalšie kroky v krátkom čase podčiarkujú, že Riksbank chráni úlohu inflačného cieľa ako nominálneho ukotvenia pre nastavenie cien a tvorbu miezd," uvádza sa vo vyhlásení banky.

 

Kľúčový úrok zostane na úrovni -0,10, pokiaľ sa tempo rastu spotrebiteľských cien nepriblíži k 2 %. To sa podľa banky stane v druhej polovici roka 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies