Švédska akadémia možno tento rok odloží udelenie Nobelovej ceny

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 14:39 • 2 min
Švédska akadémia možno tento rok odloží udelenie Nobelovej ceny

ŠTOKHOLM - Švédska akadémia v piatok oznámi, či tento rok odloží udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru. K tomuto kroku dospela v dôsledku škandálu, ktorý ňou otriasa už od vlaňajšieho novembra. Členstva v tomto prestížnom orgáne sa už vzdalo sedem z jej členov.

slovakia

left justify in out

Je však veľmi nezvyčajné, aby sa udeľovanie Nobelových cien zrušilo či odložilo, píše agentúra Reuters. Naposledy túto prestížnu cenu za literatúru neudelili v roku 1943 kvôli druhej svetovej vojne.

 

Termín tohtoročného udelenia ceny za literatúru ešte výbor akadémie neoznámil, hoci sa to deje vždy v prvej polovici októbra spolu s predstavením víťazov v iných oblastiach.

 

Švédska akadémia čelí škandálu v dôsledku podozrení, že manžel švédskej poetky a bývalej členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault - od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru. Okrem toho je zapletený aj do ďalšieho škandálu. Ide o prípady sexuálneho obťažovania, z ktorého Arnaulta obvinilo 18 žien.

 

Akadémia - prestížny orgán, zriadený v roku 1786 švédskym kráľom Gustávom III. - nedávno priznala, že mená niektorých laureátov Nobelovej ceny za literatúru boli zverejnené vopred. Vyšetrovanie, na ktoré Švédska akadémia najala advokátsku kanceláriu, taktiež preukázalo, že došlo k "neprijateľnému správaniu v podobe nechcenej dôvernosti".

 

Situáciou sa zaoberajú aj švédske úrady.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies