Švédska akadémia tento rok neudelí Nobelovu cenu za literatúru

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 09:44 • 2 min
Švédska akadémia tento rok neudelí Nobelovu cenu za literatúru

ŠTOKHOLM - Švédska akadémia v piatok oznámila, že sa tento rok rozhodla neudeliť Nobelovu cenu za literatúru.

slovakia

left justify in out

Podľa piatkového vyhlásenia Švédskej akadémie meno laureáta Nobelovej ceny za literatúru za rok 2018 bude oznámené až na budúci rok spolu s menom laureáta za rok 2019. Naposledy toto prestížne ocenenie neudelili v roku 1943 v čase druhej svetovej vojny.

 

Rozhodnutie súvisí so škandálom okolo sexuálneho obťažovania a vyzradenia mien laureátov, ktorý akadémiou otriasa už od vlaňajšieho novembra.

 

V dôsledku súčasného škandálu sa už členstva vo Švédskej akadémii vzdalo sedem z jej 18 členov. Rozhodnutie o neudelení ceny za rok 2018 padlo na pravidelnom týždennom zasadnutí tohto orgánu, respektíve stretnutí jeho zvyšných členov, ktoré prebehlo vo štvrtok v Štokholme.

 

"(K rozhodnutiu) sa dospelo s ohľadom na súčasné zníženie počtu členov Akadémie a oslabenú dôveru verejnosti v Akadémiu," uvádza sa vo vyhlásení tohto prestížneho orgánu.

 

Švédska akadémia čelí škandálu v dôsledku podozrení, že manžel švédskej poetky a bývalej členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault - od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru. Okrem toho je zapletený aj do ďalšieho škandálu - ide o prípady sexuálneho obťažovania, z ktorého Arnaulta obvinilo 18 žien.

 

S činnosťou Švédskej akadémie sa spájajú aj podozrenia z finančných trestných činov, ktoré už začali vyšetrovať aj švédske úrady



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies