Švédov na internete udáva skupina, ktorú financuje aj Európska únia

NETKY.SK • 3 Marec 2018, 06:51 • 2 min
Švédov na internete udáva skupina, ktorú financuje aj Európska únia

Právnici, bývalí policajti a aktivisti vytvorili sofistikovanú skupinu udavačov, ktoré je zodpovedná za navýšenie trestných stíhaní proti švédskym občanom pre ich vyjadrovanie sa na internete.

slovakia

left justify in out

Skupina, ktorá si hovorí Näthatsgranskaren, zhromažďuje na sociálnych sieťach dáta v príspevkoch, ktoré podľa nej porušujú švédske zákony a vinníkov nahlasuje polícii. Za rok svojej existencie má na svedomí 77 stíhaní švédskych občanov, informuje portál SVT.

 

Skupina však polícii nahlásila omnoho viac ľudí, údajne viac ako 800. Lenže polícia sa zaoberala len časťou z nich, čo môže znamenať, že títo samozvaní strážcovia morálky väčšinu ľudí nahlásili, aj keď sa proti zákonom neprevinili, píše server Stredoevropan.cz.

 

"Vytvorili sme program, ktorý prehľadáva sociálne siete podľa kľúčových slov, ich kombinácií a fráz, ktoré môžu predstavovať trestný čin," hovorí koordinátor udavačského projektu Tomas Aberg. Ten vraj bol so svojimi súdruhmi šokovaný, keď zistil, že mnohí z tých, ktorých udal, boli ženy alebo ľudia v dôchodkovom veku. 

 

"Boli sme prekvapení, keď sme videli dámy staršie ako 65 rokov písať veľmi, veľmi škaredé veci na Facebooku," hovorí.

 

Niekoľko penzistov naozaj skončilo na súde. Tak ako 70-ročná žena z Dalamy, ktorá napísala na internet, že imigranti zapaľujú autá a špinia (vykonávajú potreby) na uliciach.

 

Táto udavačská organizácia dokonca začala pred dvoma mesiacmi dostávať aj peniaze z Európskej únie. Teraz sa chce sústrediť na švédske národné voľby, kde sú favoritmi pravicoví Švédski demokrati.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona