Svedok popísal priebeh aukcie v prípade predaja platinových sít

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 16:35 • 2 min
Svedok popísal priebeh aukcie v prípade predaja platinových sít

BRATISLAVA – Výsluchom svedkov dnes na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade tzv. platinových sít.

slovakia

left justify in out

Zo svedeckej výpovede jedného z účastníkov elektronickej aukcie, na základe ktorej boli platinové sitá odpredané, vyplynulo, že už mal dohodnutého odberateľa na ich následné odkúpenie. Podľa jeho slov bol tento odberateľ ochotný zaplatiť sumu 2.810.000 eur.

 

Svedok dnes vypovedal, že o odpredaji platinových sít sa dozvedel z verejne prístupných zdrojov. Z obchodnej stránky to bola pre neho zaujímavá ponuka a tak sa rozhodol aukcie zúčastniť. Splnil všetky podmienky, vrátane zloženia finančných prostriedkov vo výške 80.000 eur. "Po zahájení dražby sa postupne prihadzovala suma za ponúkaný tovar. Dražba bola časovo limitovaná a pred uplynutím času bola moja ponuka vo výške 660.000 eur uvádzaná ako najvyššia. Chcel som ešte pre istotu prihodiť pár tisíc, ale stránka nereagovala. Bol som spokojný s tým, že dražbu som vyhral," vypovedal svedok na súde.

 

Podľa jeho slov však krátky časový úsek po ukončení dražby stránka zrazu "ožila" a víťazná ponuka bola za 667.000 eur, pričom nebola jeho. Keď sa pýtal špecialistu na počítače, čo sa stalo, mal mu odpovedať, že do dražby mohol byť urobený nejaký zásah zvonka, ktorý nevie identifikovať.

 

"Neskôr som sa dozvedel, že predmetný tovar bol odpredaný víťazovi dražby," doplnil svedok. Elektronickej aukcie sa zúčastnil, nakoľko ako obchodník chcel dosiahnuť zisk. "Moja predajná cena s budúcim odberateľom bola 2.810.000 eur. Mám za to, že dražbu som v regulárnom čase vyhral ja s mojou ponukou 660.000 eur," uviedol svedok. Jeho spoločnosť preto žiada v civilnom procese od Správy štátnych hmotných rezerv náhradu škody vo výške 2.150.000 eur. Svedok opísal zo svojho pohľadu priebeh dražby. Uviedol však, že žiadneho z obžalovaných nepozná.

 

Na súde dnes v pozícii svedka vypovedala aj bývalá predsedníčka Správy štátnych hmotných rezerv. "V tejto veci boli vydané súťažné podklady 11 uchádzačom, z ktorých päť aj podalo ponuku, následne prebehla elektronická aukcia. Kúpna cena bola vyplatená a predstavovala osemnásobok ceny znaleckého posudku predmetu elektronickej aukcie," povedala. K spôsobu priberania znalcov pre potreby oceňovania majetku Správy štátnych hmotných rezerv sa vyjadriť nevedela.

 

Vyšetrovanie v prípade možného podhodnoteného predaja takzvaných platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR trvalo viac ako dva roky. Obvinení boli nominanti SDKÚ v SŠHR – bývalý vedúci úradník rezerv Ján K. a vedúci služobného úradu rezerv Juraj L. Okrem nich aj znalec Ondrej B.

 

Trojica mužov čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, ako aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. Podľa prokurátora obvinení vo svojom postavení konali v rozpore so záujmami štátu pri hospodárnom a účelnom nakladaní s jeho majetkom. Pri predaji platiny pod cenu štát podľa obžaloby prišiel o viac ako 2,2 milióna eur.

 

Ide o jeden z mála prípadov, keď sa pred súd dostal aj znalec. Ondrej B. mal vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, než bola trhová hodnota sít. Ten podľa výsledkov policajného vyšetrovania stanovil všeobecnú hodnotu platinových sitiek na 81.720 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies