Svedkovia v kauze podvodu na Versačem potvrdili pôžičku pre podnikateľku Mojsejovú

NETKY.SK • 14 Január 2015, 17:19 • 2 min
Svedkovia v kauze podvodu na Versačem potvrdili pôžičku pre podnikateľku Mojsejovú

KOŚICE - Na Okresnom súde Košice I dnes pokračovalo pojednávanie so známou košickou podnikateľkou Eleonórou Mojsejovú, ktorá je obžalovaná z obzvlášť závažného podvodu.

slovakia

left justify in out

Podľa prokuratúry obžalovaná koncom roku 2008 podvodne vylákala od Františka Kabrheľa, mediálne známeho ako "Versače", viac ako 853.000 eur (25.700.000 Sk) pod zámienkou, že ide o pôžičky.
     

Pred súdom vypovedal svedok Roman U. z Nitry, ktorý potvrdil, že spolu s Kabrheľom prišiel 30. decembra 2008 odovzdať peniaze do kancelárie podnikateľky na košickom Čermeli. Eleonóra Mojsejová podľa jeho slov peniaze prepočítala a prijala, vyhotovila zmluvy a príjmové pokladničné doklady. Svedok potvrdil, že on Kabrheľovi požičal v prepočte zhruba 99.600 eur (tri milióny Sk) s úrokom zhruba osem percent v rámci pôžičky pre Eleonóru Mojsejovú. Tá si podľa neho v minulosti cez Kabrheľa viackrát požičiavala peniaze. "Vnímali sme to ako kamarátsku pomoc," povedal. 
     

Obžalovaná v reakcii poprela, že by za ňou boli Kabrheľ a Roman U. 30. decembra 2008, ako aj to, že by jej dali peniaze. "Absolútne sa to nezakladá na pravde," konštatovala.
     

Ďalší svedok Pavol B. z Nitry uviedol, že na pôžičku pre Eleonóru Mojsejovú prispel cez Kabrheľa sumou v prepočte zhruba 265.500 eur (osem miliónov korún), úrok bol zhruba osem percent. Takisto potvrdil, že jej v predchádzajúcich rokoch spolu s ďalšími známymi požičiaval viackrát. Išlo pritom v korunách o miliónové sumy a peniaze im obžalovaná vrátila. "S Eleonórou Mojsejovú sme mali dobrý vzťah, nemal som preto pochybnosť, že mi požičané peniaze vráti," dodal.
     

Pred súdom opätovne vypovedal aj poškodený Kabrheľ. Zopakoval, že s obžalovanou boli v minulosti kamaráti. Konštatoval, že od roku 2005, kedy sa spoznali v televíznej reality show, jej bežne s pomocou ďalších priateľov požičiaval peniaze, o čom má doklady. Problém s vrátením peňazí vtedy nebol. Keďže však požičané peniaze z konca roka 2008 ani po roku nevracala, podľa jeho slov ju mnohokrát urgoval. Po nesplnených sľuboch, že sa tak v blízkom čase stane, na ňu napokon podal trestné oznámenie. "Peniaze si požičiavala aj predtým, ako je táto obžaloba, tie vrátila. Tak sme nadobudli všetci presvedčenie, že nie je problém požičať jej danú sumu, ktorú som jej odovzdal do rúk 30.12.2008," uviedol.
     

V prípade dokázania viny hrozí obžalovanej trest odňatia slobody na desať až 15 rokov. Podľa stanoviska obhajoby však ku skutku nedošlo a obžalovaná by mala byť oslobodená. "Žiadne finančné prostriedky som 30.12.2008 nezobrala, neexistuje o tom žiaden doklad," vyhlásila na prvom pojednávaní Eleonóra Mojsejová. Odmietla tiež, že by mala s "Versačem" nadštandardné vzťahy. "Tie nadštandardné vzťahy si si vysvetľoval ty a prezentoval si to aj médiám," reagovala na neho.
     

Na súd sa dnes nedostavili viacerí predvolaní svedkovia, pojednávanie bude pokračovať začiatkom marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona