Švédi sú zhrození, v krajine zaznamenali rapídny nárast vyznávačov extrémizmu

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 19:22 • 2 min
Švédi sú zhrození, v krajine zaznamenali rapídny nárast vyznávačov extrémizmu

KODAŇ - Na niekoľko tisíc stúpol počet osôb, ktoré sa vo Švédsku hlásia k radikálnym extrémistickým názorom.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes štátna organizácia pre prevenciu kriminality a boj proti terorizmu SÄPO s tým, že stúpajúci trend badať najmä medzi sympatizantmi s radikálnym islamom.

 

Šéf SÄPO Anders Thornberg pripustil, že kľúčovým faktorom je úloha, ktorú zohráva propaganda zo strany džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). "Nikdy sme nič také nevideli," povedal. Šírenie extrémizmu považuje za historickú výzvu.

 

Thornberg dnes pre švédsku tlačovú agentúru TT povedal, že SÄPO dostane mesačne až 6000 takýchto upozornení, zatiaľ čo pred piatimi rokmi ich bolo zruba 2000. K týmto údajom sa však bližšie nevyjadril, napísala agentúra DPA.

 

Úroveň ohrozenia vo Švédsku ostáva na treťom stupni z päťstupňovej škály po útoku v Štokholme v apríli tohto roka, keď neúspešný žiadateľ o azyl zabil nákladným autom päť osôb na rušnej pešej zóne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies