Švédi po 27-ročnom domácom prekliatí získavajú konečne zlato!

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 07:00 • 2 min
Švédi po 27-ročnom domácom prekliatí získavajú konečne zlato!

ŠTOKHOLM - Hokejisti Švédska sa stali deviatykrát v histórii majstrami sveta. V nedeľňajšom finále 77. šampionátu v Štokholme zdolali prekvapenie turnaja zo Švajčiarska 5:1. "Tri korunky" prelomili 27-ročné prekliatie domácich tímov na MS a radovali sa z titulu na ľade haly Globen.

slovakia

left justify in out

Naposledy v domácom prostredí oslavovala "zborná" ZSSR v roku 1986 v Moskve. Švédsko získalo prvý titul od roku 2006. Švajčiari prehrali v Štokholme až v desiatom vystúpení, prvých deväť duelov vyhrali, čo je ich historické maximum. Severanov v základnej skupine zdolali 3:2. Švajčiarsko získalo na MS prvú medailu od roku 1953, keď si vybojovalo bronz. Je to pre túto krajinu desiaty cenný kov (0 - 2 - 8). Jediné striebro si Švajčiari vybojovali ešte v roku 1935.

Prvých desať minút finále patrilo Švajčiarom. Skóre otvoril v 5. min Roman Josi. Švédi potom pridali, prevzali iniciatívu a odpovedali ešte v prvej časti hry presnými zásahmi Erika Gustafssona a Henrika Sedina. Ďalšie tri presné zásahy pridali v záverečnej tretine Simon Hjalmarsson, Loui Eriksson a Henrik Sedin. 

Výsledok - finále (Štokholm): 
Švajčiarsko - Švédsko 1:5 (1:2, 0:0, 0:3) 
Góly: 5. Josi (Julian Walker) - 9. Gustafsson (Pettersson, J. Lundqvist), 12. H. Sedin, 48. Hjalmarsson (Landeskog), 56. L. Eriksson (H. Sedin), 57. H. Sedin 
Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: 11. Ambühl (Švaj.) na 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - Deďuľa (Biel.), Wilmot (Kan.), 12 500 divákov. 

Zostavy: 
Švajčiarsko: Gerber - Vauclair, Seger, Von Gunten, Blum, Josi, Diaz, Blindenbacher, Furrer - Niederreiter, Plüss, Moser - Ambühl, Gardner, Suri - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Julian Walker, Bieber, Trachsler 
Švédsko: Enroth - S. Kronwall, Tallinder, Fransson, Granberg, Fälth, E. Gustafsson - Axelsson, J. Lundqvist, Thörnberg - Pettersson, Persson, Hjalmarsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Landeskog, Lindberg, J. Ericsson - Danielsson, Järnkrok 

Prvých päť minút to bola prakticky hra na jednu bránku, Švajčiari nastúpili poriadne nabudení a aktivitou zatlačili Švédov do ich pásma. V jednej chvíli bol pomer striel 7:0. Odmenou im bol prvý gól z hokejky Romana Josiho v 5. min. Obranca prešiel jednoducho okolo troch brániacich hráčov a sám pred Enrothom trafil presne medzi betóny. "Tri korunky" sa potom spamätali a vyrovnali hru. V 9. min ešte Loui Eriksson sám pred Gerberom neuspel, o minútu už Erik Gustafsson šikovne tečoval nahodenie Petterssona. V 12. min pri presilovke našiel krížnou prihrávkou Daniel Sedin brata Henrika, ktorý ťažký puk s prispením korčule Josiho dokázal dostať do siete. Švédi prevzali aktivitu, Švajčiari sa dopúšťali faulov a bránenie ich stálo veľa síl. 

"Tri korunky" hrali ofenzívne dopredu aj po zmene strán, Helvéti sa pred Enrotha dostávali iba sporadicky. V 27. min severania zavreli súpera pred jeho bránku a Gerber mal pri šanciach Henrika Sedina a Erikssona plné ruky práce. Švajčiari si vypracovali príležitosti na vyrovnanie v presilovke, ale od polovice duelu sa súboj zmenil na veľkú taktickú bitku. Naďalej sa hral kvalitný hokej, ale obrany začali dominovať nad útokmi a šancí ubudlo. Švédi boli aktívnejší. Švajčiari hrozili najmä v presilovkách, v 44. min len vďaka teču o lapačku Enrotha neskončila strela Trachslera medzi tromi žrďami. V 48. min po chybe švajčiarskej obrany sa pred Gerbera dostal Hjalmarsson, ukázal pred bránkou dostatočný dôraz a poslal puk za trochu dezorientovaného švajčiarskeho gólmana. Švédi hrali s prehľadom, perfektne bránili a Švajčiari nevedeli nájsť recept dostať sa k Enrothovej bránke. V 56. min trafil Moser v ťažkej pozícii len bočnú sieť a z protiútoku skóroval Loui Eriksson aj s prispením korčule na 4:1. V 57. min skúsili pri presilovke Švajčiari ešte power-play, ale už po jej deviatich sekundách odpálil puk Henrik Sedin cez všetky čiary až do siete - 5:1. Švédi si posledné minúty už užívali, na hlavách sa im objavili zlaté prilby a v hale Globen vyvrcholili po poslednej siréne veľké majstrovské oslavy. 

Hlasy (zdroj: RTVS): 
Nino Niederreiter (útočník Švajčiarska): "V tejto chvíli sme sklamaní zo striebra. Boli sme blízko k zisku titulu majstrov sveta. Vyhrali sme deväť predchádzajúcich zápasov, desiaty sme už nezvládli. Dnes rozhodli bratia Sedinovci. Na ľade dominovali a Švédi vďaka nim vyhrali." 

Gabriel Landeskog (útočník Švédska): "Je to niečo neuveriteľné a neskutočné. Podarilo sa nám prelomiť dlhé čakanie domácich tímov na majstrovský titul. Paráda. Švajčiari sa dnes snažili, ale až na úvod sme ich k ničomu nepustili. Dosiahli sme krásny úspech." 

Daniel Sedin (útočník Švédska): "Celý tím dnes veľmi tvrdo pracoval. S Henrikom Sedinom sme prišli do rozbehnutého turnaja, myslím si, že sme zapadli do tímu. Je to veľký deň pre švédsky hokej. Z našej strany to bol veľký tímový výkon." 

Staffan Kronwall (kapitán Švédska): "Sú to skvelé pocity, dnes sme podali výborný výkon. Teraz si po splnení mediálnych povinností dáme pár drinkov a úspech poriadne oslávime." 

Henrik Sedin (útočník Švédska): "Dnešný úspech si poriadne užijeme. Na začiatku zápasu nás Švajčiari zaskočili, ale rýchlo sme dvakrát odpovedali. Podali sme tímový výkon a to bolo dôležité."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona