Švédi objavili pravdepodobne najstaršie známe fosílie rastlín

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 13:46 • 2 min
Švédi objavili pravdepodobne najstaršie známe fosílie rastlín

ŠTOKHOLM - Vedci zo Švédskeho prírodovedného múzea v Štokholme objavili 1,6 miliardy rokov staré fosílie, ktoré sú pravdepodobne pozostatkami červených rias. Ide tak o vôbec najstaršie známe fosílie rastlín. Doteraz najstaršie pozostatky červených rias sú staré 1,2 miliardy rokov.

slovakia

left justify in out

Stefan Bengtson s kolegami objavili fosílie v sedimentárnych horninách v centrálnej Indii, kde sa pred 1,6 miliardami rokov nachádzalo plytké more. Vedci identifikovali chloroplasty, ktoré sa štruktúrou a tvarom najviac podobajú na červené riasy.

 

"Pri takýchto starých fosíliách, v ktorých sa nezachovala žiadna DNA, nemôžete na sto percent určiť, čo presne predstavujú, ale viaceré znaky naznačujú, že ide o pozostatky červených rias," uviedol Bengtson, ktorý s kolegami publikoval tento objav v časopise PLOS Biology. "Tieto fosílie dokazujú, že eukaryotické organizmy sa vyvinuli omnoho skôr, než sme si mysleli," dodala Therese Sallstedt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona