Švédi chceli deportovať nebezpečného migranta, európsky súd to zamietol

NETKY.SK • 12 Január 2018, 13:32 • 2 min
Švédi chceli deportovať nebezpečného migranta, európsky súd to zamietol

Švédsko teda rozhodne nepatrí ku krajinám, ktoré by neprijímalo migrantov. Napriek tomu, keď sa rozhodli deportovať nebezpečného Maročana s väzbami na teroristov, Európsky súd pre ľudské práva im v tom zabránil s odôvodnením, že v rodnom Maroku by muž mohol čeliť mučeniu.

slovakia

left justify in out

Maročan prišiel do Švédska v roku 2005, píše server Stredoevropan. V roku 2016 sa švédska tajná služba rozhodla, že muž predstavuje pre Švédsko bezpečnostnú hrozbu a doporučila jeho deportáciu. Švédska migračná rada aj Najvyšší súd sa s názorom tajnej služby stotožnili, ale migrant sa dostal pred Európsky súd, ktorý sa postavil na jeho stranu, informuje Svenska Dagbladet.

 

Švédsky expert na terorizmus Manus Ranstorp rozhodnute odsúdil a povedal, že to robí prácu tajných služieb ešte ťažšiu, pretože aj keď môžu požiadať o deportáciu nebezpečných jedincov, takéto rozhodnutia ich nakoniec znemožnia. Dodáva, že sa to netýka iba Švédska, ale celej Európy, kde sa stáva problémom deportovať nebezpečných islámskych extrémistov do ich vlasti.

 

Napriek tomu, keď už krajiny nemôžu deportovať migrantov s teroristickými väzbami, aspoň nie sú povinné im dávať azyl. Európsky súd minulý rok rozhodol, že štáty EU môžu odmietnuť žiadosti jednotlivcov s väzbami na teroristické skupiny, aj keď sa sami do teroristických aktivít nezapojili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies