Švéd Aron Anderson je zrejme prvým vozíčkarom, ktorý dorazil na južný pól

NETKY.SK • 22 December 2016, 17:23 • 2 min
Švéd Aron Anderson je zrejme prvým vozíčkarom, ktorý dorazil na južný pól

KODAŇ - Švéd Aron Anderson sa vyhlásil za vôbec prvého vozíčkara na svete, ktorému sa podarilo dostať na južný pól. Putovanie mladík zavŕšil dnes a trvalo mu dovedna 21 dní. Cestoval pritom na invalidnom vozíku upevnenom na lyžiach.

slovakia

left justify in out

Anderson (28) dnes švédskemu verejnoprávnemu rozhlasu priamo z najjužnejšieho miesta na našej planéte povedal, že teploty, s ktorými sa počas svojej 640 kilometrovej cesty vyrovnával, sa v priemere pohybovali okolo -30 stupňov Celzia.

 

Ďalej uviedol, že kĺzať sa po snehu na vozíku bolo naozaj veľmi namáhavé. Dodal, že teraz túži najmä po "nejakom ozajstnom jedle", keďže je už trochu otrávený z "mrazom vysušených potravín", ktoré jedol počas svojho putovania.

 

Jeho expedícia mala zároveň charitatívny charakter - vďaka nej sa podarilo vyzbierať pre deti, ktoré vo Švédsku bojujú s rakovinou, približne päť miliónov švédskych korún (520.733 eur).

 

Samotný Anderson na svojej webovej stránke uvádza, že ako sedemročnému mu diagnostikovali zhubný nádor v spodnej časti chrbta a po jeho vyoperovaní skončil na vozíčku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies