Švecová verí, že poslanci vyberú za nového ombudsmana odborníka

NETKY.SK • 6 Február 2017, 17:31 • 2 min
Švecová verí, že poslanci vyberú za nového ombudsmana odborníka

BRATISLAVA – Poslanci parlamentu by mali obsadiť funkciu ombudsmana odborníkom, ktorý bude so všetkou vážnosťou, náležitou profesionalitou a odbornosťou preverovať podnety každého, kto sa na túto inštitúciu obráti. Verí v to predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová, ktorá to dnes uviedla vo svojom stanovisku. Zverejnilo ho oddelenie komunikácie s verejnosťou NS.

slovakia

left justify in out

Švecová vyhlásila, že považuje pravidelné správy o činnosti verejného ochrancu práv za dôležitý poznatok o dodržiavaní základných práv a slobôd fyzických a právnických osôb orgánmi verejnej správy. Rovnakú dôležitosť pripisuje aj návrhom verejného ochrancu práv smerujúcim k náprave niektorých zistených nedostatkov a tiež aj k zlepšeniu ochrany práv a právom chránených záujmov fyzických a právnických osôb.

 

"Daniela Švecová verí, že poslanci Národnej rady SR obsadia funkciu verejného ochrancu práv aj v ďalšom funkčnom období odborníkom, ktorý bude so všetkou vážnosťou, no najmä s náležitou profesionalitou a odbornosťou preverovať podnety každého, kto sa na túto inštitúciu obráti s podozrením, že v určitom konaní, resp. pri rozhodovaní orgánov verejnej správy boli porušené základné práva a slobody v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu alebo že došlo k nečinnosti týchto orgánov," tlmočil hovorca súdu Boris Urbančík.

 

Nástupcu súčasnej verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej budú poslanci parlamentu voliť v stredu (8.2.). Päťročné funkčné obdobie Dubovcovej sa skončí dňa 28. marca. O post sa uchádza kandidátka súčasnej koalície Mária Patakyová a dvaja opoziční kandidáti Janka Šípošová a Anton Čulen. Kandidáti sa dnes predstavili poslancom parlamentného ľudskoprávneho výboru.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies