Švecová: Prieskum dôveryhodnosti súdov od Via Iuris treba brať vážne

NETKY.SK • 2 December 2015, 09:50 • 2 min
Švecová: Prieskum dôveryhodnosti súdov od Via Iuris treba brať vážne

BRATISLAVA – Na prieskum mimovládnej organizácie Via Iuris a agentúry Focus, ktorý poukázal na rekordnú nedôveru verejnosti k súdom, zareagovali obidve najvyššie predstaviteľky justície.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu, ktorý bol realizovaný v septembri, takmer tri štvrtiny ľudí (74 percent) nedôverujú súdnictvu alebo súdom. Bol jednou z tém stretnutia predsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Daniely Švecovej s predstaviteľmi organizácie Via Iuris, ktoré sa uskutočnilo v utorok (1.12.).

 

"Prieskum o dôveryhodnosti slovenskej justície treba brať vážne," uviedla počas stretnutia Švecová. Na nepriaznivý výsledok malo podľa nej vplyv dianie na NS. "Musíme povedať, že bol urobený v čase medializácie niektorých škandalóznych rozhodnutí bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR," citoval jej slová hovorca NS Boris Urbančík.

 

Prieskum bol témou i pondelňajšieho (30.11.) zasadnutia Súdnej rady SR, ktorá nakoniec tento bod odročila a bude sa ním zaoberať aj na decembrovom zasadnutí. Predsedníčka rady Jana Bajánková navrhla možnosť objednať si vlastný prieskum, ktorý by bol podrobnejší.

 

Podľa Bajánkovej nestačí konštatovať že dôvera v súdnictvo je nízka, ale je potrebné vedieť prečo. "Relevantné odpovede sa z jednej otázky získať nedajú," domnieva sa. Šéfke rady chýba informácia, aká vzorka respondentov bola v prieskume oslovená a nie je jej zrejmé, či prišli do kontaktu so súdnictvom, alebo mali informácie iba z médií.

"Má to dôležitý význam z toho dôvodu, že len keď budú vedieť, prečo je dôveryhodnosť nízka, potom s tým budú môcť niečo robiť," zdôraznila Bajánková. Svojej kancelárii dala vypracovať prehľad podobných prieskumov v iných európskych krajinách. Zistila, že sú rozšírené, mávajú viac otázok, napr. poľský prieskum ich podľa nej obsahoval až 200.

 

Na otázku "Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim inštitúciám – súdy a súdnictvo?" odpovedalo v prieskume Via Iuris a agentúry Focus 37 percent respondentov, že im vôbec nedôveruje. Ďalších 37 percent im skôr nedôveruje. Súdom a súdnictvu skôr dôveruje 20 percent ľudí v prieskume, úplne im dôverujú iba dve percentá. Zvyšné štyri percentá nevedelo na otázku odpovedať.

 

Via Iuris na margo výsledkov prieskumu uviedla, že jedným z dôvodov prehlbovania sa nedôvery verejnosti sú aj nedávne sporné rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu SR vedeného jeho bývalým predsedom Štefanom Harabinom.

Oslabovanie dôvery mohol podľa Via Iuris ovplyvniť aj fakt, že "verejnosť subjektívne nevnímala žiadne pozitívne zmeny v súdnictve a súvislosť týchto zmien s kvalitou ich života". Až 64 percent respondentov totiž potvrdilo, že nezaznamenalo žiadne pozitívne zmeny v súdnictve za uplynulý rok.

 

Reprezentatívny kvantitatívny prieskum medzi obyvateľmi Slovenska vo veku od 18 rokov realizovala Via Iuris v spolupráci s agentúrou Focus v dňoch 1. až 9. septembra na vzorke 1003 respondentov. Spôsob výberu vzorky bol kvótny podľa sociodemografických ukazovateľov - pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, veľkosť sídla, kraj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies