Švecová predstaví návrh na riešenie alarmujúcej situácie hromadných nápadov na NS

NETKY.SK • 9 November 2015, 16:05 • 2 min
Švecová predstaví návrh na riešenie alarmujúcej situácie hromadných nápadov na NS

BRATISLAVA - Na Najvyššom súde SR budú v utorok (10.11.) riešiť nepriaznivú situáciu, ktorá nastala v súvislosti s viacerými hromadnými podaniami. TASR o tom informoval hovorca súdu Boris Urbančík. Predpoludním sa uskutoční porada Občianskoprávneho kolégia. Začne sa o 10.00 h.

slovakia

left justify in out

„Pani predsedníčka súdu Daniela Švecová prednesie návrh na riešenie alarmujúcej situácie hromadných nápadov na NS od niektorých právnikov,“ oznámil Urbančík. Popoludní o 15.00 h sa Švecová stretne s predsedom Slovenskej advokátskej komory Ľubomírom Hrežďovičom. Chce s ním nájsť riešenie enormného nápadu vecí s nízkou hodnotou sporu, v ktorých dominujú trovy advokátskych zástupcov.

 

Najvyšší súd začiatkom novembra informoval, že mu bolo doručených 1998 dovolaní spoločnosti Lawyer Partners zastúpenej advokátskou kanceláriou Chabadová. Ide o postúpenie pohľadávok pri vymáhaní koncesionárskych poplatkov, najmä o žaloby na vydanie platobných rozkazov vo výške od jedného do piatich eur. Nie je to pritom jediné hromadné podanie. Občianskoprávnemu a neskôr i obchodnému kolégiu Najvyššieho súdu bolo od začiatku roku 2011 až do 8. októbra tohto roku preložených na rozhodnutie už 10.005 riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov od jedinej právnickej osoby, priblížil Urbančík. Meno bratislavskej obchodnej spoločnosti Najvyšší súd nezverejnil. Pred súdmi ju zastupuje advokátska kancelária Fridrich Paľko.

 

Dve tisícky podaní zo spoločnosti Lawyer Partners prišli na Najvyšší súd z Okresného súdu v Lučenci. Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná informovala, že na súdy v obvode ich pôsobnosti bolo doručených spolu približne 8800 žalôb tejto firmy. Týkajú sa nezaplatenia koncesionárskych poplatkov. Na samotný Okresný súd v Lučenci Lawyer Partners podľa Spurnej podala 2302 návrhov. Tieto konania okresný súd zastavil, nakoľko bratislavská spoločnosť na výzvu súdu nezaplatila súdny poplatok. Obdobná situácia sa opakovala aj na ďalších prvostupňových súdoch v Banskobystrickom kraji.

 

Lawyer Partners podala vo väčšine prípadov odvolanie. „Krajský súd v Banskej Bystrici vo väčšine prípadov napadnuté uznesenia okresných súdov potvrdil,“ uviedla Spurná. „Na Okresný súd Lučenec boli v troch hromadných podaniach s počtom spolu 1854 a následne aj postupne jednotlivo doručované dovolania navrhovateľa, ktoré boli po vykonaní príslušných procesných úkonov predložené na Najvyšší súd SR,“ doplnila hovorkyňa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies