Švecová podala ďalší návrh na potrestanie Harabina

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:53 • 2 min
Švecová podala ďalší návrh na potrestanie Harabina

BRATISLAVA – Štefan Harabin čelí ďalšiemu návrhu na začatie disciplinárneho konania. Informoval o tom hovorca Najvyššieho súdu (NS) SR Boris Urbančík. Predsedníčka NS SR Daniela Švecová podala návrh, pretože Harabin bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta a ani na základe jej žiadosti.

slovakia

left justify in out

Neurobil tak, hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR, najmä na nižších súdoch. Kolégium zvolal až listom z 9. septembra na 18. novembra, vysvetlil hovorca NS SR. Podľa zákona tým porušil povinnosť sudcu svedomito, riadne a včas vykonávať svoje povinnosti predsedu kolégia, čím sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia, myslí si šéfka Najvyššieho súdu SR. Švecová preto navrhuje, aby bol Harabinovi znížený funkčný plat o 50 percent a aby bol preložený na súd nižšieho stupňa.


Na začiatku októbra Švecová podala disciplinárny návrh na stíhanie bývalých členov senátu trestnoprávneho kolégia Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského. Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok, a to prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. V tomto prípade predsedníčka Švecová navrhuje preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka.


Súdna rada má tiež na stole návrh o začatí disciplinárneho stíhania Štefana Harabina. Zaoberať sa ním bude na rokovaní na konci novembra, keď rozhodnú či tento návrh bude podaný. Časť členov rady navrhuje Harabina disciplinárne stíhať za výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej, prezidenta Andreja Kisku, ako aj na adresu trestnoprávneho kolégia. Harabinova pozícia v justícii slabne. Bývalý šéf najvyššieho súdu a trestného kolégia je už iba radovým sudcom trestnoprávneho kolégia. Po septembrových zmenách, keď rozsadili jeho senát, je zaradený v senáte svojho kritika Juraja Klimenta. Tento senát avizoval, že Harabin bude síce vedený v senáte 5T, ale na rozhodovacej činnosti senátu sa nebude podieľať, lebo k zmene zloženia došlo podľa nich nezákonným spôsobom. Minulý rok v novembri Harabin neuspel vo voľbách na člena Súdnej rady SR a do rady sa dostal reformný sudca a viceprezident združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Dušan Čimo.


Na druhej strane sa Harabin aj bývalý člen jeho kolégia Viliam Dohňanský tiež bránia. Dohňanský podal na Súdnu radu SR návrh na začatie disciplinárneho konania voči Švecovej. Podľa Dohňanského šéfka Najvyššieho súdu SR zneužila svoju funkciu, svojvoľne a nezákonne zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu. Týmto podnetom sa bude súdna rada zaoberať tiež na novembrovom rokovaní. Harabin sa pre Švecovú obrátil listom aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Podal podnet na prešetrenie zákonnosti konania predsedníčky v prípade zmien v zložení senátov trestnoprávneho kolégia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona