Švecová: Nie všetci advokáti by mali mať právo podávať dovolania

NETKY.SK • 11 November 2015, 17:55 • 2 min
Švecová: Nie všetci advokáti by mali mať právo podávať dovolania

BRATISLAVA – Okruh advokátov, ktorí by mali mať oprávnenie podávať mimoriadne opravné prostriedky v súdnom konaní, by mal byť zúžený. Takéto riešenie kritickej situácie na Najvyššom súde (NS) SR vidí jeho predsedníčka Daniela Švecová.

slovakia

left justify in out

Na utorňajšom (10.11.) stretnutí s predsedom Slovenskej advokátskej komory Ľubomírom Hrežďovičom navrhla Švecová zavedenie takzvaného princípu Numerus Clausus.

 

„Navrhla vytvorenie skupiny advokátov, ktorí budú mať za zákonom vopred stanovených podmienok oprávnenie podávať mimoriadne opravné prostriedky v súdnom konaní,“ priblížil hovorca súdu Boris Urbančík.

 

Švecová sa z Hrežďovičom stretla pre situáciu, ktorú na NS spôsobili tisícky hromadných dovolaní. „Predseda advokátskej komory o princípe Numerus Clausus povedal, že je to vážna otázka, ktorá si vyžaduje úpravu legislatívy a širokú diskusiu, ale je to inšpiratívny návrh,“ tlmočil Urbančík.

 

Hrežďovič však podľa neho podporil požiadavky na technické a personálne posilnenie Najvyššieho súdu. Tie považuje za oprávnené. Hovorca NS vysvetlil, že motiváciou návrhu predsedníčky nie je obmedziť občana v prístupe k spravodlivosti zo strany súdu, ale zabezpečiť v primeranom čase spravodlivé a právne rozhodnutie veci. „Neskoro poskytnutá spravodlivosť sa totiž rovná odmietnutiu spravodlivosti a tento stav nemožno tolerovať,“ doplnil hovorca NS.

 

Švecová sa v utorok pokúšala nájsť spôsob na odblokovanie súdu aj so sudcami občianskoprávneho kolégia. Predsedníčka súdu uvažuje nad vytvorením tímu zamestnancov, ktorý by „prefiltroval“ hromadné podania z hľadiska prípustnosti dovolania.

 

Civilní sudcovia naopak požiadali, aby bol zastavený nápad vecí na ich kolégium a nové veci sa prerozdeľovali medzi ostatné kolégiá. Žiadajú tiež, aby im bolo pridelených všetkých 20 nových asistentov, ktorých súd prijíma v týchto dňoch. Odôvodnili to tým, že len počas októbra napadlo ich kolégiu 3454 nových vecí a 23 sudcov kolégia v tomto mesiaci vybavilo 1042 vecí. „V súčasnosti však celkovo zostáva 6500 ešte nevybavených, čo je práca najmenej na päť rokov,“ priblížil Urbančík.

 

Najvyšší súd už podľa hovorcu oslovil aj poslancov parlamentu, aby v rámci možných legislatívnych zmien tak isto pomohli riešiť túto situáciu.

Začiatkom novembra NS informoval, že mu bolo doručených 1998 dovolaní spoločnosti Lawyer Partners zastúpenej advokátskou kanceláriou Chabadová. Ide o postúpenie pohľadávok pri vymáhaní koncesionárskych poplatkov, najmä o žaloby na vydanie platobných rozkazov vo výške od jedného do piatich eur.

Nie je to pritom jediné hromadné podanie. Občianskoprávnemu a neskôr i obchodnému kolégiu Najvyššieho súdu bolo od začiatku roku 2011 až do 8. októbra tohto roku preložených na rozhodnutie 10.005 riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov od jedinej právnickej osoby, priblížil Urbančík. Meno bratislavskej obchodnej spoločnosti NS nezverejnil. Pred súdmi ju zastupuje advokátska kancelária Fridrich Paľko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies