Švecová chce meniť legislatívu týkajúcu sa disciplinárok

NETKY.SK • 18 Február 2016, 11:27 • 2 min
Švecová chce meniť legislatívu týkajúcu sa disciplinárok

BRATISLAVA – Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová si myslí, že treba zvážiť zmenu legislatívy upravujúcu disciplinárne konania.

slovakia

left justify in out

K tomuto záveru dospela vzhľadom na situáciu okolo disciplinárnych návrhov, ktoré podala na trojicu sudcov Štefana Harabina, Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú. V liste, ktorý napísala predsedníčke disciplinárneho senátu 6 DS a zároveň ho dala na vedomie ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi konštatovala, že disciplinárne konania v ňou podaných návrhoch sa “javia ako zdĺhavé, nekoncentrované a vzhľadom na zmeny v zložení senátov značne problematické”. Informáciu o liste poskytol médiám hovorca súdu Boris Urbančík.


Švecová v liste píše, že ako navrhovateľka disciplinárneho konania nemôže využiť možnosti predsedu súdu dohliadať na včasnosť a plynulosť konania a rozhodovania spôsobom obvyklým v iných oblastiach rozhodovacej činnosti najvyššieho súdu, aby tak nevznikli pochybnosti o ich nezaujatosti.

 

Osobitne sa jej javí aktuálna aj potreba prehodnotenia spôsobu rozhodovania o dočasnom pozastavení výkonu funkcie, keďže súčasné znenie zákona dáva priestor pre prieťahy konania a pre odďaľovanie rozhodnutia o takom návrhu. Predsedníčka NS SR v spolupráci so Súdnou radou SR plánuje pripraviť v tomto smere návrhy legislatívnych zmien.


Štefan Harabin čelí štyrom návrhom na disciplinárne stíhanie. Tri podala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, jeden predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. V žiadnom prípade nebol zatiaľ vytýčený termín pojednávania. Najvyšší trest, ktorý navrhuje šéfka NS, je zbavenie funkcie sudcu. V jednom prípade bol disciplinárny návrh podaný aj na ďalších dvoch členov bývalého Harabinovho senátu Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies