AKTUALIZÁCIA: Pápež František odletel zo Slovenska. Zuzana Čaputová mala slzy v očiach

NETKY.SK • 15 September 2021, 12:29 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pápež František odletel zo Slovenska. Zuzana Čaputová mala slzy v očiach

BRATISLAVA - Svätý Otec dnes slúžil svätú omšu v Šaštíne. Pri svätej omši koncelebroval aj emeritný biskup Róbert Bezák, ktorému pápež v júni vrátil jeho biskupský prsteň. S hlavou katolíckej cirkvi sa dnes prišli na letisko rozlúčiť tiež Eduard Heger (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina) či primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 14:00

 

Pápež František dnes popoludní ukončil štvordňovú návštevu Slovenska. Z bratislavského letiska odletel krátko pred 14:00 do Ríma. K lietadlu ho odprevadila prezidentka Zuzana Čaputová v elegantných čiernych šatách.

 

Na červený koberec sa s ním prišli rozlúčiť cirkevní zástupcovia i najvyšší ústavní činitelia ako premiér Eduard Heger (OĽaNO) či predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Rovnako prišiel primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

 

Pápež si so všetkými podal ruku, vystúpil do svojho lietadla a medzi dverami s úsmevom zamával Slovensku. Silné momenty doľahli na našu prezidentku, ktorá na prejav úcty voči Svätému Otcovi stála pod schodami a mala slzy v očiach.

 

img

 

Pôvodná správa

 

Rozlúčil sa tak s pútnickým mestom, aj so Slovenskom. „Nastal čas rozlúčky s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaku za to, že mi umožnil prísť sem medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu spoločným slávením dôležitého náboženského a štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie,“ rozlúčil sa so Slovenskom pápež František. Na svätú omšu s ním prišlo podľa organizátorov viac ako 50 000 ľudí.

 

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám. "Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým."

 

Svätý Otec prešiel pred začiatkom svätej omše vo svojom papamobile pomedzi sektory na otvorenom priestranstve pri národnej bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Ešte pred tým pozdravil ľudí v uliciach Šaštína. Pápež pred svätou omšou venoval osobitný priestor aj spoločnej modlitbe s biskupským zborom Slovenska na posvätnej pôde pútnickej svätyne.

 

Pápež František sa zaradil medzi najvýznamnejšie návštevy Šaštína. V roku 1987 navštívila Šaštín dnes už svätá Matka Tereza. Svätý Ján Pavol II. sa modlil v miestnej Bazilike Sedembolestnej Panny Márie počas svojej druhej pastoračnej návštevy Slovenska (1995). V súčasnosti Šaštín každoročne hostí približne 200 domácich a 40 zahraničných pútí. Celkovo príde do Šaštína ročne takmer 200 000 pútnikov.

 

Súvisiaci článok: Svätý Otec prišiel do Šaštína, privítali ho desaťtisíce ľudí!

 

"Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická," vyhlásil pápež František počas homílie, ktorú predniesol v stredu počas sv. omše v Šaštíne.

 

Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia a nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi.

 

„Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou, vychádzate zo svojho vnútra, nesiete v batohu svoje radosti a bolesti a robíte zo svojho života púť lásky k Bohu a k bratom a sestrám. Ďakujem za toto svedectvo! A prosím vás, zostaňte na ceste, stále! Nezastavte sa!,“ vyzval 50 000 pútnikov na voľnom priestranstve v blízkosti Baziliky Sedembolestnej Panny Márie pápež František. Ako dodal, keď sa cirkev zastaví, ochorie, keď sa biskupi zastavia, ochorie cirkev a keď sa zastavia kňazi, ochorie Boží ľud.

 

Za návštevu nielen Šaštína, Bratislavy, Prešova a Košíc mu poďakoval bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. „Vďaka, Svätý Otec, že ste nám znovu pripomenuli, že sa máme venovať chudobným, že si nesmieme prestať všímať tých, ktorí zaostali a potrebujú našu pomoc.“ Hlave katolíckej cirkvi poďakoval aj za stretnutie s mladými či za stretnutie s predstaviteľmi iných cirkví.

Svätou omšou v Šaštíne-Strážach vyvrcholila pápežova štvordňová pastoračná návšteva Slovenska. Katolícka cirkev na Slovensku si práve v tento deň pripomína sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. Tento deň je tiež štátnym sviatkom.

Svätý Otec František sa zo Šaštína presúva na letisko do Bratislavy, odkiaľ odlieta do Ríma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies