Svätokrížske vojvodstvo v Poľsku stiahlo deklaráciu namierenú proti LGBT komunite. Dôvod vás neprekvapí!

NETKY.SK • 23 September 2021, 07:54 • 2 min
Svätokrížske vojvodstvo v Poľsku stiahlo deklaráciu namierenú proti LGBT komunite. Dôvod vás neprekvapí!

VARŠAVA - Po hrozbe straty finančných zdrojov z EÚ, Svätokrížske vojvodstvo nielen zrušilo deklaráciu proti komunite LGBT, ale predstavilo novú! V nej sa už píše o rovnosti a spravodlivom prístupe ku všetkým.

slovakia

left justify in out

Svätokrížske vojvodstvo na juhu Poľska v stredu zrušilo vyhlásenie namierené proti komunite LGBT. K takémuto kroku pristúpilo pod hrozbou straty finančných prostriedkov z Európskej únie, uvádza agentúra AP. Únia totiž stopla zdroje vo výške miliónov eur pre poľské regióny, ktoré sa vyhlásili za tzv. "zóny bez LGBT".

 

Poslanci regionálneho parlamentu zahlasovali počas mimoriadneho zasadnutia za zrušenie predmetného vyhlásenia, ktoré bolo prijaté v roku 2019. Tento dokument vyjadroval "nesúhlas s pokusmi zaviesť v miestnych samosprávach ideológiu LGBT či s presadzovaním tejto ideológie vo verejnom živote".

 

Deklarácia bola tiež vyjadrením "hlbokého nesúhlasu a silného odporu voči úsiliu liberálnych politických a spoločenských kruhov presadzovať ideológiu založenú na podpore LGBT, čo je v jasnom rozpore s kultúrnym dedičstvom a stáročnými kresťanskými tradíciami nielen v Svätokrížskom vojvodstve, ale aj v celkom Poľsku a Európe".

 

Podľa poľských médií prijal regionálny parlament namiesto nej teraz novú deklaráciu. V tej sa píše, že poľská ústava zaručuje rodičom právo vychovávať svoje deti v súlade s ich presvedčením a názormi, ale je aj "zárukou rovnosti a spravodlivého zaobchádzania pre všetkých".

 

Ide o prvú oblasť v Poľsku, ktorá anulovala takéto kontroverzné a viacmenej symbolické opatrenie, aké prijali viaceré poľské mestá či regióny v krajine, pričom sa pre ne ustálil názov "zóny bez LGBT".

 

Svätokrížske vojvodstvo odvolaním deklarácie reagovalo na výzvu vlády. Lídri EÚ vyhlásenia poľských samospráv označili za diskriminačné a Európsky parlament prijal v marci nelegislatívne uznesenie, prostredníctvom ktorého vyhlásil celú EÚ za zónu slobody pre LGBT osoby.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies