Švankmajerov Hmyz po premiére v Rotterdame otvorí MFFK Febiofest

NETKY.SK • 24 Január 2018, 13:32 • 2 min
Švankmajerov Hmyz po premiére v Rotterdame otvorí MFFK Febiofest

BRATISLAVA - Legendárny umelec, ktorý svojou celoživotnou tvorbou ovplyvnil Tima Burtona či Davida Lyncha, jeden z najstarších stále tvoriacich filmárov sveta, ikona surrealizmu, 83-ročný český režisér a animátor Jan Švankmajer prichádza s novým, a podľa vlastných slov, aj so svojím posledným filmom.

slovakia

left justify in out

Po siedmich rokoch práce uvedie Hmyz vo svetovej premiére na festivale v Rotterdame 27. januára, v sekcii Deep Focus: Signature, ktorá uvádza výhradne diela renomovaných tvorcov. Po svetovej premiére v Rotterdame animovano-hraná čierna komédia otvorí v Bratislave 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest (15.-21.3.) za osobnej účasti Jana Švankmajera. Hmyz následne vstúpi do slovenských kín.

 

Krčma v malom meste. Je zatvorené, stoličky sú prevrátené na stoloch. Na vešiaku visia hmyzie šaty: sukienky z krepového papiera, kartónové motýlie krídelká, pestro pomaľované aj čierne lesklé panciere chrobákov. Divadelní ochotníci skúšajú hru bratov Čapkovcov Zo života hmyzu. Režisér - Cvrček zrazu ubije pána Václava, milenca svojej ženy. Pán Kopřiva hrajúci Parazita zožerie slečnu Jitku - Larvičku. A pánovi Borovičkovi sa podarí prevtelenie do chrobáka tak presvedčivo, že nadobro opustí svoju ľudskú podobu. Hmyz sa správa ako ľudia a ľudia ako hmyz. A životy obecných divadelníkov sa začínajú prelínať s osudmi ich divadelných postáv. V hlavných hereckých úlohách sa objavia Jan Budař, Jiří Lábus a Kamila Magálová.

 

Bratia Čapkovci napísali divadelnú hru Zo života hmyzu v roku 1924. V tom období ešte svet nechyroval ani o fašizme, ani o stalinizme. "Hra teda nemala byť politickou satirou. Je to mizantropická hra. A jej duch je aktuálny stále. O to sa postaral koristnícky charakter novodobej civilizácie. V našom filme však táto hra tvorí len pozadie vlastného príbehu. Ale môj scenár túto mizantropiu prehlbuje, tak, ako sa prehlbuje podobnosť človeka s hmyzom a podobnosť tejto civilizácie s mraveniskom," povedal Švankmajer. "Nejde nám však o 'politický' film, ale o film imaginatívny, ktorý ponúka množstvo možných interpretácií. Imaginácia je totiž pre nás stále onou 'kráľovnou ľudských schopností'," dodal filmový tvorca a výtvarník, ktorý je pojmom nielen v krajinách bývalého Československa, ale na celom svete.

 

Českým producentom filmu Hmyz je ATHANOR, koproducentom slovenská spoločnosť PubRes. K jeho vzniku prispelo sumou 300.000 dolárov prostredníctvom crowdfundingovej kampane viac ako 2700 Švankmajerových fanúšikov z celého sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona