Švajčiarsky parlament zablokoval daňovú dohodu s USA

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 14:40 • 2 min
Švajčiarsky parlament zablokoval daňovú dohodu s USA

ZÜRICH - Dolná komora švajčiarskeho parlamentu v utorok veľkou väčšinou hlasov odmietla prerokovať vládny návrh zákona o výmene informácií s daňovými úradmi v USA.

slovakia

left justify in out

Poslanci zákon vrátili hornej parlamentnej komore, ktorá ho schválila minulý týždeň. Vláda pôvodne chcela, aby parlament schválil zákon ešte pred letnou prestávkou. Podľa agentúry Reuters by sa dolná komora mohla k legislatíve vrátiť ešte tento týždeň.

Zákon by umožnil švajčiarskym bankám predkladať americkým úradom viac informácií o účtoch, ktoré v nich majú občania USA. Návrh, ktorý schválil minulý mesiac švajčiarsky vládny kabinet, má bankám uľahčiť možnosť mimosúdneho urovnania sporov s americkými úradmi. Bankové tajomstvo podľa vlády zostane zachované a banky budú môcť zverejniť identitu klientov iba v prípadoch, s ktorými počítajú existujúce bilaterálne dohody. 

Formálnemu vyšetrovaniu v USA čelia banky Credit Suisse, Julius Baer, švajčiarska divízia britskej banky HSBC, ako aj viaceré menšie úverové ústavy a regionálne banky. Najväčšia švajčiarska banka UBS musela v roku 2009 zaplatiť pokutu 780 mil. USD a regulačným úradom v USA sprístupniť mená 4 tis. klientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies