Švajčiarsky parlament sťažil cudzincom prístup na pracovný trh

NETKY.SK • 16 December 2016, 11:08 • 2 min
Švajčiarsky parlament sťažil cudzincom prístup na pracovný trh

BERN - Švajčiarsky parlament schválil dnes zákon obmedzujúci prílev pracovných síl zo zahraničia. Reagoval tak na výsledok referenda z februára 2014, v ktorom sa Švajčiari vyslovili za zavedenie kvót pre cudzincov.

slovakia

left justify in out

Poslanci napokon nepristúpili k uplatneniu prisťahovaleckých kvót, ktoré by mohli narušiť úzke vzťahy Švajčiarska s EÚ. Rozhodli však o tom, že voľné miesta na švajčiarskom pracovnom trhu sa budú prioritne obsadzovať domácimi uchádzačmi.

 

Švajčiarski odporcovia imigrácie však považujú toto opatrenie za nedostatočné a trvajú na zavedení kvót v súlade s výsledkami záväzného plebiscitu z roku 2014. Nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá referendum presadila, hovorí v tejto súvislosti o ignorovaní vôle voličov.

 

Poslanci SVP, najsilnejšej parlamentnej strany, počas dnešného záverečného hlasovania o novom zákone v Národnej rade, väčšej z dvoch komôr zákonodarného zboru, vyvesili v rokovacej sále transparenty s nápismi "Porušenie ústavy" a "Masová imigrácia pokračuje".

 

Švajčiarsko na základe bilaterálnej dohody s zaručuje voľný pohyb občanom EÚ, ktorá je jeho hlavným obchodným partnerom. Poslanci sa preto rozhodli neriskovať roztržku s Úniou a namiesto záväzných prisťahovaleckých kvót napokon odsúhlasili len obmedzenia prístupu migrantov na švajčiarsky pracovný trh.

 

Cudzinci tvoria približne štvrtinu z 8,3 milióna obyvateľov Švajčiarska. V krajine žije zhruba 1,4 milióna občanov EÚ a ďalších 365.000 tam dochádza za prácou z pohraničných regiónov susedných krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona