Švajčiarsky minister obrany vidí skutočné riziká v mase migrantov

NETKY.SK • 26 September 2015, 16:03 • 2 min
Švajčiarsky minister obrany vidí skutočné riziká v mase migrantov

BAZILEJ/BERN - Nebezpečenstvo teroru vo Švajčiarsku sa zvýšilo, pretože s migračnou vlnou smerujúcou aktuálne do krajín Európskej únie sa môžu dostať do nich aj osoby blízke džihádistom. Žiadateľov o azyl preto bude treba kontrolovať ešte viac ako doteraz.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Basler Zeitung to vyhlásil švajčiarsky minister obrany Ueli Maurer.

Podľa jeho slov kontroly nikdy nebudú dokonalé a aj možnosti porovnávania údajov spravodajských služieb sú evidentne limitované. Navyše je zrejmé, že ten, kto sa raz dostane na územie schengenskej zóny, ten sa môže pohybovať relatívne slobodne. Nekontrolovaný vstup utečencov do Švajčiarska cez hranice s inými európskymi štátmi predstavuje podľa slov šéfa švajčiarskeho rezortu obrany "skutočné riziko".

 

Časy sa stali nebezpečnejšími, podčiarkol Ueli Maurer a dodal, že nemožno vylúčiť eskaláciu udalostí smerom k vojnovému konfliktu prekračujúcemu hranice oblasti. Súčasne naznačil, že tzv. Islamský štát považuje za viac ako iba teroristickú organizáciu, za subjekt, ktorý javí znaky štátu v období, keď sa doterajšie hranice rozpadajú. Nevypočítateľnosť je mimoriadne veľká, poznamenal švajčiarsky minister obrany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies