Švajčiarsky minister a zástupcovia podnikov odložili návštevu Ruska

NETKY.SK • 26 August 2014, 15:40 • 2 min
Švajčiarsky minister a zástupcovia podnikov odložili návštevu Ruska

ZÜRICH - Švajčiarsky minister hospodárstva Johann Schneider-Ammann pre pokračujúcu krízu na Ukrajine odložil štvordňovú návštevu Ruska naplánovanú na október, počas ktorej ho mali sprevádzať zástupcovia významných švajčiarskych podnikov.

slovakia

left justify in out

O rozhodnutí v utorok informoval hovorca vlády v Berne, podľa ktorého cestu presunuli na budúci rok. Schneider-Ammann sa v pondelok pre médiá vyjadril, že v delegácii mali byť aj riaditelia podnikov, ako sú farmaceutické spoločnosti Roche a Novartis alebo potravinárska firma Nestlé. Podľa zdroja oboznámeného s plánovaním cesty však bola odozva obchodných zástupcov nevýrazná, čo prispelo k jej odkladu. Hovorcovia menovaných firiem ani združenie Economiesuisse, ktoré malo delegáciu zostavovať, sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

 

S krízou na Ukrajine súvisí aj oznámenie švajčiarskeho parlamentu z polovice augusta, že ruší návštevu predsedu ruskej Štátnej dumy Sergeja Naryškina v Berne, ktorá sa mala uskutočniť v septembri, a to v rámci osláv 200. výročia nadviazania ekonomických vzťahov medzi Švajčiarskom a Ruskom. Naryškin známy ako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina je pritom jedným z 12 Rusov a Ukrajincov, na ktorých EÚ v marci uvalila cestovné a majetkové sankcie v súvislosti s anektovaním Krymu Ruskom. Švajčiarska vláda už dávnejšie vyhlásila, že Rusko nebude za jeho úlohu v kríze na Ukrajine sankcionovať, ako to robí EÚ či USA, v skutočnosti však podobné opatrenia uplatňuje, čo podľa nej zabráni využívaniu neutrálnej krajiny na obchádzanie sankcií. Na švajčiarskej čiernej listine sa momentálne nachádza 87 jednotlivcov a 20 subjektov z Ruska a Ukrajiny. Až 75 percent ruskej ropy sa predáva cez Švajčiarsko a v jeho bankách majú občania Ruska v prepočte 11 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies