Švajčiarsky kantón St. Gallen zakázal zahaľovanie tváre na verejnosti

NETKY.SK • 23 September 2018, 19:11 • 2 min
Švajčiarsky kantón St. Gallen zakázal zahaľovanie tváre na verejnosti

Ženeva - Obyvatelia švajčiarskeho kantónu St. Gallen v nedeľu v regionálnom referende schválili úplný zákaz nosenia burky.

slovakia

left justify in out

Z výsledkov referenda v St. Gallene vyplýva, že väčšina - takmer 67 percent - voličov pri asi 40-percentnej účasti podporila iniciatívu na zmenu trestného zákona tak, aby zahaľovanie tváre na verejnosti bolo zakázané. Je tiež zakázané nútiť niekoho, aby si zakrýval tvár.

 

V zákone, ktorý bol predmetom referenda, sa uvádza, že "ktokoľvek, kto sa snaží tajiť svoju identitu zakrývaním svojej tváre vo verejnom priestore, ohrozuje verejnú bezpečnosť alebo sociálny a náboženský zmier" a môže byť za to potrestaný pokutou.

 

Túto iniciatívu podporil parlament kantónu St. Gallen už vlani v septembri. Časť poslancov však následne iniciovala referendum.

 

Podobný zákaz zahaľovania tváre už od roku 2016 platí v susednom kantóne Ticino.

Na federálnej úrovni bol návrh na plošný zákaz nosenia burky vo Švajčiarsku zamietnutý, ale federálne úrady dali kantónom právo, aby vo veci rozhodli podľa svojho uváženia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela halmova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies