Švajčiarsku naďalej hrozí zvýšené riziko teroristických útokov

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 14:20 • 2 min
Švajčiarsku naďalej hrozí zvýšené riziko teroristických útokov

ZÜRICH - Švajčiarsku naďalej hrozí zvýšené riziko útokov extrémistov, uviedla dnes tamojšia Spolková spravodajská služba (BND). Súčasne varovala pred možnými útokmi militantnej skupiny Islamský štát (IS) a jej stúpencov aj inde v Európe.

slovakia

left justify in out

"Teroristická hrozba vo Švajčiarsku zostáva na zvýšenej úrovni," uviedla BND vo svojom každoročnom vyhodnotení bezpečnostných rizík, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Za najviac pravdepodobné pritom BND označila teroristické útoky motivované džihádistickou ideológiou.

Podľa BND najväčšie nebezpečenstvo predstavujú jednotlivci alebo malé skupiny inšpirované Islamským štátom. Mohli by zaútočiť priamo vo Švajčiarsku, alebo ho využiť ako základňu na plánovanie útokov.

BND už identifikovala viac ako 500 používateľov internetu s väzbami na Švajčiarsko, ktorí využívali sociálne médiá na šírenie džihádistických myšlienok.

Obavy z extrémizmu a možných útokov viedli minulý rok k tomu, že švajčiarski voliči podporili zákon, ktorý rozširuje právomoc Spolkovej spravodajskej služby na monitorovanie internetových stránok, nasadzovanie bezpilotných lietadiel a vnikanie do zahraničných počítačových systémov.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona