Švajčiarsku gardu Vatikánu prezbrojujú rakúski kováči

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 18:55 • 2 min
Švajčiarsku gardu Vatikánu prezbrojujú rakúski kováči

VIEDEŇ - Rakúska kováčska dielňa Schmidten bei der Lacken v Mollne dostala v roku 2009 objednávku na prezbrojenie pápežskej vatikánskej Švajčiarskej gardy. V uplynulých rokoch doručila do Ríma 80 brnení. Nová objednávka na ne nepríde nikomu nasledujúcich niekoľko storočí.

slovakia

left justify in out

Kováčsku dielňu vedú bratia Johann a Georg Schmidbergerovci. Každoročne vyrábajú pre objednávateľa 10 brnení a halapartní. Tento rok dokončia majstri aj posledné kusy, ktoré sú rovnaké, ako tie, ktoré má vatikánska stráž teraz.

 

Brnenia vyrábajú starou technológiou v deviatich veľkostiach a v dvoch farbách. Veliteľ gardy má pozlátené brnenie a na odobratie mier bol v Mollne vlani. Nadchol ho široký sortiment výrobkov, ktoré kováči dokážu vyrobiť v úplne autentickom vzhľade.

 

Mimochodom, dielňa, ktorá existuje od 14. storočia, dostala objednávku z Vatikánu po prvý raz za päť storočí.

 

Ďalšiu však získali z Vatikánu Schmidbergerovci na výrobu charakteristických prílb, ktoré sa nazývajú moriony. Mali by ich postupne dodať 30 až 40.

 

Historické artefakty však vyrábajú aj pre medzinárodné operné a divadelné scény. Objednávajú si ich aj múzeá a historické vojenské združenia a súbory. Mnohé kusy aj obnovujú.

 

Švajčiarska garda vo Vatikáne má 110 členov. Pápeža ochraňuje okolo 500 rokov. Jej príslušníci kontrolujú vchody do mesta Vatikán. Vykonávajú poriadkovú službu a pôsobia pri obradoch. Niektorí jej členovia sprevádzajú hlavu katolíckej cirkvi na cestách.

 

Členmi gardy sa môžu stať len Švajčiari, praktizujúci katolíci, ktorí vo vlasti absolvovali vojenskú službu. Musia sa zaviazať, že v garde budú slúžiť najmenej dva roky. Musia byť mladší ako 30 rokov a slobodní. Vyžaduje sa výška od 1,74 m. Oženiť sa môžu len dôstojníci a dlhšie slúžiaci gardisti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies