Švajčiarsko zverejnilo zoznamy cudzincov podozrivých z daňových únikov

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 17:44 • 2 min
Švajčiarsko zverejnilo zoznamy cudzincov podozrivých z daňových únikov

BERLÍN - Švajčiarska daňová správa zverejnila na internete zoznam mien podozrivých zahraničných vlastníkov bankových účtov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Úrady to vysvetľujú záplavou žiadostí kolegov z ostatných krajín o pomoc pri identifikovaní ľudí podozrivých z daňových únikov a týmto sa im snažia pomôcť. V zozname sa nachádzajú aj prípady z predchádzajúcich rokov.

 

Napriek snahe Švajčiarska sa však tento krok stretol s kritikou, nakoľko zverejnenie mien je v rozpore s daňovým tajomstvom. Minister financií a hospodárstva spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko Nils Schmid považuje krok Švajčiarska za prekvapujúci, keďže táto krajina nie je práve vzorovým príkladom transparentnosti. "V boji proti daňovým únikom nejde o pranierovanie jednotlivcov, ale o spravodlivosť v zmysle vytvorenia veľkej väčšiny čestných daňových poplatníkov," povedal Schmid.

 

Porýnie-Vestfálsko mieni zverejnené mená Nemcov preveriť. "Cesta, na ktorú nastúpil švajčiarsky daňový úrad, je vskutku špeciálna. No ak Švajčiarsko vymenuje mená nemeckých občanov v súvislosti s možným daňovým únikom, naše úrady to musia preveriť a aj tak urobia," povedal minister financií Norbert Walter-Borjans.

Na stránke švajčiarskej daňovej správy sa nachádza zoznam, ktorý obsahuje meno, dátum narodenia a štátnu príslušnosť s poznámkou, že Švajčiarsko pomôže daňovým úradom ostatných krajín, napríklad, Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska, Holandska, Poľska, Česka a Ruska. Nájdu sa však v ňom aj mená z Indie alebo iniciálky Američanov. Okrem jednotlivcov sú v zozname aj názvy a sídla viacerých firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona