Švajčiarsko zostáva aj po opatreniach najväčšou svetovou daňovou oázou

NETKY.SK • 12 November 2015, 07:00 • 2 min
Švajčiarsko zostáva aj po opatreniach najväčšou svetovou daňovou oázou

BAZILEJ - Švajčiarsko zostáva oficiálne svetovou jednotkou medzi daňovými oázami. Rakúsky denník Krone Zeitung sa odvoláva na správu Tieňový finančný index 2015. Švajčiarsko si toto nelichotivé označenie udržiava napriek tomu, že vláda na medzinárodný nátlak musela v oblasti bankového tajomstva urobiť niektoré ústupky.

slovakia

left justify in out

Za Švajčiarskom nasledujú Hongkong a USA, z nich sa stali daňové raje vyvolávajúce znepokojenie. V daňových rajoch sa každoročne strácajú stovky miliárd dolárov, z ktorých by za normálnej situácie mala časť prostriedkov plynúť do verejných rozpočtov. Daňové úniky mimoriadne silno postihujú rozvojové krajiny.

 

Najnovšia správa o daňových rajoch konštatuje, že najväčšie nie sú na karibských ostrovoch, čo je všeobecne rozšírený názor vo svetovej verejnosti, ale v členských krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

 

Preto problém daňových oáz môžu vyriešiť len ekonomicky najsilnejšie štáty sveta. Názor podporuje tohtoročný vedúci projektu Tax Justice Network (TJN) Markus Meinzer.

 

Veľká Británia je medzi daňovými oázami na 15. mieste, ale kontroluje Kajmanské ostrovy, Bermudy, Jersey alebo Britské Vianočné ostrovy. Ak sa prihliadne aj na územia, ktoré politicky a hospodársky závisia od Londýna, potom je svetovou jednotku v oblasti daňových únikov práve Británia.

 

V zozname TJN po Švajčiarsku, Hongkongu a USA nasledujú Singapur, Kajmanské ostrovy, Luxembursko, Libanon, Nemecko, Bahrajn a prvú desiatku uzatvára Dubaj.

 

Zoznam daňových rajov od roku 2009 uverejňuje Tax Justice Network za podpory spoločnosti attac a Viedenského ústavu pre finančný dialóg v dvojročných intervaloch. V tohtoročnom zozname je podchytených 92 finančných centier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona