Švajčiarsko zasahuje: Počet migrantov z EÚ dosiahol vlani rekord

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 12:41 • 2 min
Švajčiarsko zasahuje: Počet migrantov z EÚ dosiahol vlani rekord

BERN - Švajčiarsko v roku 2013 zaznamenalo najväčší prílev obyvateľov pochádzajúcich z členských štátov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených švajčiarskymi úradmi. Celkovo si bohatú západoeurópsku krajinu za svoj nový domov vlani vybralo až 66 200 ľudí pochádzajúcich z EÚ, čo je najviac od zavedenia voľného pohybu osôb v roku 2002. Až 60 percent z týchto migrantov prišlo do krajiny za prácou. Zatiaľ čo krátko po otvorení švajčiarskych hraníc boli medzi migrantmi najmä Nemci, po finančnej kríze v roku 2008 to boli predovšetkým obyvatelia z krajín strednej a východnej Európy.

 

Švajčiarsko v roku 2017 zavedie imigračné kvóty pre občanov z členských krajín EÚ. Švajčiarska vláda predstavila návrh nového zákona o obmedzení imigrácie necelých päť mesiacov potom, ako obyvatelia v referende podporili zavedenie prisťahovaleckých kvót s cieľom limitovať imigráciu do krajiny. Obmedzenia sa budú týkať všetkých cudzincov, pre občanov z EÚ však budú o niečo miernejšie. Plány Švajčiarska však napriek tomu rozhnevali Európsku úniu, ktorá varovala, že prehodnotí zmluvy s krajinou o voľnom pohybe osôb a voľnom pohybe tovaru. Vláda však argumentuje, že musí zákon prijať a nemôže ignorovať výsledky ľudového hlasovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies