Švajčiarsko zakázalo varenie neumŕtvených homárov

NETKY.SK • 10 Január 2018, 20:13 • 2 min
Švajčiarsko zakázalo varenie neumŕtvených homárov

ZURICH - Švajčiarsko zakázalo bežnú kulinársku prax hádzania homárov do vriacej vody. Ide o súčasť novelizácie legislatívy o ochrane zvierat v tejto alpskej krajine, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Živé kôrovce vrátane homárov sa nesmú prepravovať na ľade alebo v ľadovej vode. Vodné živočíchy sa musia vždy uchovávať vo svojom prirodzenom prostredí. Kôrovce musia byť odteraz pred zabitím umŕtvené," uvádza sa v nových nariadeniach, ktoré v stredu prijala švajčiarska vláda. Novelizácia vstúpi do platnosti v marci.

 

Nové pravidlá sa taktiež zameriavajú na ilegálne množiarne psov a mačiek, zakazujú automatické prístroje na trestanie psov za štekot, nastoľujú podmienky za zabitie chorých a zranených zvierat a na organizátorov verejných podujatí ukladajú zodpovednosť za dobré zaobchádzanie so zvieratami.

 

Usmrcovanie homárov vo vriacej vode bolo predmetom kritiky zo strany aktivistov, ktorí danú prax označovali za "kuchynskú krutosť". K podobnému kroku pristúpilo vlani aj Taliansko, kde najvyšší súd v júni rozhodol, že homáre nesmú byť v reštauráciách uchovávané na ľade, pretože im to spôsobuje "neprijateľné" utrpenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona