Švajčiarsko zakázalo nové registrácie áut Porsche Cayenne s naftovým motorom

NETKY.SK • 19 August 2017, 06:00 • 2 min
Švajčiarsko zakázalo nové registrácie áut Porsche Cayenne s naftovým motorom

BERN - Švajčiarsko dnes oznámilo predbežný zákaz nových registrácií športovo-úžitkového vozidla Porsche Cayenne s 3-litrovým naftovým motorom.

slovakia

left justify in out

Švajčiarsky Federálny úrad pre cestnú dopravu ako dôvod uviedol, že u týchto áut sa tiež zistil nezákonný softvér umožňujúci podvádzanie pri emisných testoch, čo koncom júla potvrdila nemecká vláda. Podľa úradu autá, ktoré už registrované sú, môžu po švajčiarskych cestách naďalej jazdiť, nové registrácie ale už neumožní. Ako dodal, cieľom je ochrana životného prostredia.

 

Nemecké ministerstvo dopravy koncom minulého mesiaca uviedlo, že problematický softvér umožňujúci podvádzanie pri emisných testoch bol zistený aj pri dieselových autách Porsche Cayenne s 3-litrovým motorom TDI. V reakcii na to nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt oznámil, že do servisov musí ísť okolo 22.000 vozidiel.

 

Porsche je súčasťou najväčšej európskej automobilky Volkswagen, ktorá s emisným škandálom zápasí už od septembra 2015. Vtedy ako prvá na problém podvádzania VW pri testoch emisií poukázala americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA). Tá uviedla, že Volkswagen nainštaloval do státisícov dieselových áut v USA softvér, ktorý počas testov umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.

 

V bežnej prevádzke však už autá produkovali emisie v podstatne väčšej miere. Volkswagen neskôr priznal, že vo svete jazdí až okolo 11 miliónov áut s problematickým softvérom, väčšina z nich v Európe. Podobne ako v prípade Porsche, aj ďalšia dcérska firma Volkswagenu Audi ešte v júni uviedla, že pre softvér umožňujúci podvádzanie pri emisných testoch jej ministerstvo dopravy nariadilo zvolanie áut do servisov. Problém sa dotkol celkovo 24.000 vozidiel A7 a A8.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies