Švajčiarsko vyplatilo 4,4 milióna eur ľuďom, ktorých v detstve odobrali rodičom

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 08:06 • 2 min
Švajčiarsko vyplatilo 4,4 milióna eur ľuďom, ktorých v detstve odobrali rodičom

BERN - Švajčiarske úrady dosiaľ vyplatili 4,6 milióna frankov (4,4 milióna eur) stovkám obyvateľov, ktorých v detstve násilne odobrali rodičom a museli pracovať na farmách alebo boli umiestnení do náhradných rodín. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mnohé z odškodnených detí sa pritom stretli s fyzickým či sexuálnym násilím zo strany dospelých, ktorým boli zverené do opatery. Fond švajčiarskej vlády, ktorý slúži na podporu tzv. zmluvných detí, bol založený vlani a odvtedy čelil finančným problémom.

 

Podľa údajov švajčiarskeho ministerstva spravodlivosti do 30. júna tohto roka prijali vyše 1300 žiadostí o odškodnenie. Približne 600 z takmer 740 spracovaných žiadostí bolo schválených, k posúdeniu zvyšných by malo dôjsť do začiatku budúceho roka.

 

S posielaním detí z chudobných rodín na farmy sa začalo začiatkom 19. storočia a vyvrcholilo v 60. rokoch 20. storočia. V tomto období sa Švajčiarsko premenilo z vidieckej krajiny na bohatú a modernú spoločnosť.

 

Úrady oficiálne odoberali deti len tým rodičom, ktorí boli príliš chudobní na to, aby sa o ne dobre postarali. Historici však tvrdia, že švajčiarske úrady sa v praxi zameriavali aj na deti osamelých matiek a na tých jedincov, u ktorých sa predpokladal úpadok do "morálnej biedy".

 

Švajčiarska vláda momentálne pracuje na plánoch plnej finančnej kompenzácie pre všetky obete zmienených praktík vo výške 300 miliónov frankov (takmer 286 miliónov eur).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies