Švajčiarsko umožní výmenu údajov o daňových únikoch

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 15:47 • 2 min
Švajčiarsko umožní výmenu údajov o daňových únikoch

ZÜRICH - Švajčiarske banky budú môcť americkým regulačným úradom sprístupniť informácie o klientoch, ktorí sú v USA podozriví z daňových únikov. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý schválil v stredu švajčiarsky vládny kabinet.

slovakia

left justify in out

Podľa vlády zostáva bankové tajomstvo zachované a banky budú môcť zverejniť identitu klientov iba v prípadoch, s ktorými počítajú existujúce bilaterálne dohody. Legislatíva má bankám uľahčiť možnosť mimosúdneho urovnania sporov s americkými úradmi.

"Ak by banky nedostali oprávnenie spolupracovať s americkými úradmi, nebolo by možné vylúčiť, že bankové inštitúcie by čelili ďalšiemu kriminálnemu vyšetrovaniu alebo obvineniam," uviedlo ministerstvo financií vo vyhlásení. Vládny kabinet chce, aby parlament o zákone hlasoval na júnovej schôdzi.

Formálnemu vyšetrovaniu v USA čelia banky Credit Suisse, Julius Baer, švajčiarska divízia britskej banky HSBC, ako aj viaceré menšie úverové ústavy a regionálne banky. Najväčšia švajčiarska banka UBS musela v roku 2009 zaplatiť pokutu 780 mil. USD a regulačným úradom v USA sprístupniť mená 4 tis. klientov. Vláda v stredu nešpecifikovala očakávané náklady mimosúdnych vyrovnaní, podľa zdrojov agentúry Reuters však švajčiarskemu finančnému odvetviu hrozí, že v USA zaplatí pokuty v celkovej sume 10 mld. USD.

(1 EUR = 1,2938 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies