Švajčiarsko radí Británii pred rokovaniami o obchodnej dohode s EÚ

NETKY.SK • 15 September 2016, 07:08 • 2 min
Švajčiarsko radí Británii pred rokovaniami o obchodnej dohode s EÚ

ZÜRICH - Švajčiarsky prezident Johann Schneider-Ammann sa dnes stretol s britským štátnym tajomníkom Markom Priceom a poskytol mu cenné rady pred rokovaniami o obchodnej dohode s Európskou úniou (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Schneider-Ammann, ktorý je tiež švajčiarskym ministrom hospodárstva, rokoval v Berne s Priceom, britským štátnym tajomníkom pre obchodnú politiku.

 

Švajčiarsko nie je členom EÚ, ale uzavrelo s Bruselom a členskými štátmi EÚ sériu mnohostranných aj bilaterálnych dohôd, vďaka ktorým majú švajčiarske firmy neobmedzený prístup na jednotný európsky trh. Ale výmenou za voľný pohyb osôb.

 

Švajčiarsky prezident sa podelil s britským hosťom o skúsenosti svojej krajiny z rokovaní o voľnom obchode.

 

Aj Britániu totiž čakajú podobné rokovania po tom, ako formálne aktivuje proces odchodu z EÚ.

 

Schneider-Ammann a Price sa dnes na spoločnom stretnutí zaviazali, že budú udržiavať a prehlbovať vzájomné obchodné vzťahy.

 

Británia bola vlani tretím najväčším obchodným partnerom Švajčiarska. V Spojenom kráľovstve žije približne 34.000 švajčiarskych občanov a naopak, približne 41.000 Britov sa usadilo vo Švajčiarsku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona