Žiadateľ o azyl vo Švajčiarsku vyzýval zabíjať „vlažných moslimov“; dostal podmienku

NETKY.SK • 23 November 2017, 18:58 • 2 min
Žiadateľ o azyl vo Švajčiarsku vyzýval zabíjať „vlažných moslimov“; dostal podmienku

WINTERTHUR - Na 18 mesiacov odňatia slobody podmienečne a desaťročný zákaz vstupu do krajiny odsúdili vo švajčiarskom Wintherture moslimského kazateľa somálskeho pôvodu. V miestnej mešite vyzýval na násilie voči nábožensky vlažným moslimom.

slovakia

left justify in out

Mužovi navyše na desať rokov zakázali vstup na územie krajiny Helvétov. Ide o 25-ročného Somálčana, ktorý vyrastal v Etiópii. Vo Švajčiarsku neúspešne žiadal o azyl a miestna mešita ho angažovala ako príležitostného imáma.

 

Švajčiarska justícia vyhodnotila výroky obsiahnuté v jeho kázňach ako výzvu na vraždu. Súd ho uznal za vinného a vyniesol uvedený rozsudok, pričom podmienečný odklad jedenapolročného trestu stanovil na dva roky. Muža majú odovzdať migračným úradom na vyhostenie z krajiny.

 

Obžalovaný prostredníctvom advokáta vopred oznámil, že sa k obsahu žaloby nevyjadrí a odpovie iba na otázky týkajúce sa jeho identity. Napriek existencii audiozáznamu jeho kázne z mešity poprel, že by bol vyslovil spomínaný apel, a poprel i sympatie k džihádistom z Islamského štátu, o ktorých zasa svedčili záznamy v jeho mobilnom telefóne. Odmenu 600 švajčiarskych frankov, ktorú dostal za pôsobenie ako imám v mešite, vraj nevnímal ako mzdu, ale ako dar. 

 

Obhajoba žiadala oslobodenie obžalovaného v plnom rozsahu a jeho odškodnenie za čas strávený za mrežami od policajnej razie začiatkom novembra 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies