Švajčiarsko prežíva najteplejší december od roku 1864

NETKY.SK • 28 December 2015, 19:09 • 2 min
Švajčiarsko prežíva najteplejší december od roku 1864

ZÜRICH - Švajčiarsko prežíva najteplejší december za posledných 150 rokov, odkedy sa v krajine, ktorá založila zimný cestovný ruch, robia teplotné záznamy.

slovakia

left justify in out

Alpská krajina končí rok s teplotou o 3,4 stupňa vyššou, ako je dlhodobý historický priemer pre december, s jasnou oblohou a suchou zemou, povedal dnes agentúre Reuters klimatológ Spolkového úradu meteorológie a klimatológie (MeteoSchweiz) Stephan Bader.

 

"Niet o tom pochybností. Je to najteplejší december v našich záznamoch meraní, ktoré vedieme od roku 1864. A je to osobitne vidno vo vyšších polohách," uviedol Bader.

 

Suché teplo a svahy bez snehu uškodili majiteľom zimných stredísk a prevádzkovateľom lyžiarskych vlekov, ktorí už bojujú so silným švajčiarskych frankom odrádzajúcim zahraničných návštevníkov.

 

MeteoSchweiz skôr v priebehu tohto mesiaca vyjadril očakávanie, že rok 2015 prekoná ročný rekord po tretí raz za niekoľko rokov.

 

Globálne bude tento rok najteplejším v záznamoch a rok 2016 by mohol byť ešte teplejší vzhľadom na fenomén El Niňo, varovala minulý mesiac Svetová meteorologická organizácia. Upozornila, že nečinnosť zoči-voči zmene klímy by mohla viesť k nárastu celosvetovej priemernej teploty o šesť i viac stupňov Celzia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies