Švajčiarsko po 24 rokoch sťahuje svoju žiadosť o vstup do EÚ

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 19:27 • 2 min
Švajčiarsko po 24 rokoch sťahuje svoju žiadosť o vstup do EÚ

BERN - Týždeň pred referendom o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii rozhodol švajčiarsky parlament o formálnom stiahnutí žiadosti Bernu o vstup do tohto bloku, ktorá bola podaná ešte v roku 1992. Rada štátov - menšia z dvoch parlamentných komôr - schválila dnes tento krok v pomere 27 k 13 hlasom, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Švajčiarska vláda podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Didiera Burkhaltera oznámi na základe rozhodnutia zákonodarcov orgánom EÚ, že uvedenú žiadosť majú považovať za bezpredmetnú. Burkhalter chce však zároveň dať jasne najavo, že Švajčiarsko má záujem na pokračovaní a oživení spolupráce s EÚ.

 

Ešte v marci odhlasovala stiahnutie žiadosti o vstup do EÚ veľkou väčšinou aj Národná rada - veľká komora švajčiarskeho parlamentu. Príslušný návrh podala národno-konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP).

 

Stiahnutá žiadosť sa stala v skutočnosti bezpredmetnou ešte v decembri 1992, keď Švajčiari v referende odmietli vstup svojej krajiny do Európskeho hospodárskeho priestoru ako prvý krok na ceste k plnohodnotnému členstvu v EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies