Švajčiarsko odškodní obete nútenej detskej práce a sexuálneho zneužívania

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 15:20 • 2 min
Švajčiarsko odškodní obete nútenej detskej práce a sexuálneho zneužívania

BAZILEJ - Švajčiarsky parlament dnes rozhodol, že tisíce občanov, ktorí boli v minulosti zneužití na nútenú detskú prácu, dostanú finančné odškodnenie. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Až do konca 70. rokov 20. storočia umiestňovali švajčiarske orgány siroty a v niektorých prípadoch deti odobrané z chudobných rodín do náhradných domovov. Tam museli ťažko pracovať na farmách, v súkromných výrobných spoločnostiach či domácnostiach a boli fyzicky a v niektorých prípadoch aj sexuálne zneužívané.

 

Švajčiarska Národná rada, väčšia z oboch komôr parlamentu zložená z volených poslancov, rozhodla, že obete dostanú po 20.000 až 25.000 švajčiarskych frankov (približne 18.000-22.700 eur). Návrh ešte musí schváliť menšia komora parlamentu, takzvaná Rada kantónov reprezentujúca jednotlivé súčasti Švajčiarskej konfederácie.

 

Vláda odhaduje, že nárok na odškodnenie má 12.000 až 15.000 žijúcich osôb. "Nesmieme zabudnúť na to, čo bolo možné v našej krajine po celé desaťročia," vyhlásila v parlamente švajčiarska prezidentka a ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugaová. Priznala však, že "nemôžeme opraviť minulosť".

 

Niektorí z poslancov pravicovej nacionalistickej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), ktorá je najväčšou v parlamente, sa vyslovili proti kompenzácii a spochybnili, či vtedajšia "starostlivosť" o deti skutočne porušovala dobové zákony. "Nemôžeme len tak rozdávať peniaze, pretože to tak cítime, alebo pretože filmy, knihy či médiá zvýšili nátlak verejnosti," vyhlásil poslanec SVP Claudio Zanetti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies